Region Hovedstadens Psykiatri tester Ewindow døgnrytmelys og planen er klar – flere skal se lyset

På Kristineberg i København, der huser direktion og stabsfunktioner for Region Hovedstadens Psykiatri, har man i et stykke tid testet Ewindow døgnrytmelys. Døgnrytmelyset er installeret for enden af en mørk gang, der fungerer som venterum til to mødelokaler. Her passerer direktører, stabschefer og direktionens gæster forbi og alle bemærker, at rummet er blevet langt mere lyst og indbydende at være i, efter at der er installeret ”ovenlysvindue”.

Efter at Hans Danielsen, projektleder i Region Hovedstadens Psykiatri, har fået opsat et Ewindow og testet døgnrytmelysets effekt på omgivelserne, er han ikke i tvivl. Døgnrytmelyset har skabt liv i et ellers mørkt og trist venteværelse, som ingen tidligere brød sig om at vente i til nu at være et sted, hvor man sætter sig og tjekker sin telefon eller noter inden et møde. Hans Danielsen har en to-trins plan for, hvordan andre i Region Hovedstaden kan få glæde af døgnrytmelyset.

”Når man indfører noget nyt, som f.eks. døgnrytmelys, kan man fortælle nok så længe om alle dets fortræffeligheder. Folk lytter høfligt og fortsætter så med deres travle gøremål. Men hvis de kan se lyset i virkeligheden, bliver det en helt anden sag. Derfor fik jeg opsat Ewindow et mørkt og trist sted på ledelsesgangen, så de kunne se effekten med deres egne øjne. Og det har vist virket”, fortæller Hans Danielsen.

Aldrig patienter på nordvendte stuer

”I gamle dage blev psykiatriske patienter altid lagt i sydvendte stuer, fordi man godt vidste, at lyset har indflydelse på helbredet. Det har man siden glemt, fordi der var brug for alle værelser, også de nordvendte. Indtil nu, hvor forskere har fundet ud af, at folk, der er indlagt på nordvendte stuer har langt flere sygedage end dem, der har været så heldige at få et lyst, sydvendt værelse”, forklarer Hans Danielsen.

Det er her, Ewindows døgnrytmelys kommer ind i billedet. Hans Danielsen har sendt et Ewindow til forskere på riget, som skal dokumentere lysets styrke, varme og effekt. Når der kommer tal på bordet, bliver det lettere at få installeret døgnrytmelys nogle af de mørke og ofte nordvendte steder, der findes i Region Hovedstadens bygninger.

”Det er planen at få installeret Ewindow alle de steder, hvor lyset er dårligt, og der dagligt færdes mange mennesker. I Region Hovedstaden har vi mange ældre bygninger, hvor det kunne give mening at sætte døgnrytmelys op. Jeg kan være i tvivl om, hvorvidt det vil være for kraftigt at sætte det op på de enkelte stuer, men gangarealer og opholdsrum er i første omgang oplagte steder til døgnrytmelys”, fortæller Hans Danielsen, der påpeger, at andre regioner også eksperimenterer med døgnrytmelys og, at Centerchefen for Bornholm ønskede at få et par Ewindows med hjem til Rønne efter hun havde set døgnrytmelyset på et møde på Kristineberg.