KNX-multisensorer fra ESYLUX

ATMO_sensor

Hvis man ønsker at forbedre indeklimaet energieffektivt via en sensorbaseret bygningsautomatisering, skal der så vidt muligt vælges styring på tværs af systemer. I KNX-anlæg lykkes dette med ATMO-tilstedeværelsessensorer fra ESYLUX: Med et omfattende udvalg af multisensorer til energieffektiv styring af belysning, klimaanlæg, ventilation og varmeanlæg. En ny udførelse på højeste udstyrsniveau gør nu installationen nemmere.

 

VOC-sensorer med 30 V-strømforsyning

PD-ATMO 360i/8 O AUX 30 V KNX registrerer ud over tilstedeværelse, lysstyrke, temperatur og luftfugtighed også flygtige organiske forbindelser (Volatile Organic Compounds (VOC)), så den kan forbedre indeklimaet afgørende med klima- eller ventilationsanlæg. Tidligere har VOC-sensoren haft brug for en separat 230 V-spændingsforsyning. Den nye udførelse har kun brug for 30 V jævnstrøm. Derfor er der ikke behov for et separat kabel: Den ekstra spænding kan nemt tilføres via AUX-udgangen på en KNX-strømforsyning og to af de frie ledere i KNX-kablet. Derudover forenkler tilstedeværelsessensoren planlægning og installation ved at samle alle sensorer i ét og samme apparat.

 

VOC’er – den vigtigste grund til udluftning

Flygtige organiske forbindelser er menneskeskabte eller biogene emissioner, f.eks. fra plast- og byggematerialer, tæpper og rengøringsmidler eller mennesker og fødevarer. I for høj koncentration påvirker de humøret hos mennesker, forårsager øjenirritation, hovedpine, træthed eller svimmelhed og reducerer ydeevnen. De er et hverdagsfænomen, især i lukkede rum som f.eks. konferencelokaler, kontorer, venteværelser og klasseværelser eller i sanitetsrum.

 

Energi bruges kun, når der er behov

Styringen af klima- eller ventilationsanlæg med VOC-registrering sker med ATMO-tilstedeværelsessensoren via tre individuelt indstillelige grænseværdier. For temperatur og luftfugtighed er det to. Som med tilstedeværelses- og dagslysafhængig konstantlysregulering er alle enheder desuden kun aktive ved tilstedeværelse af personer. Herved forbruges der kun energi, når der er behov for det, og i den påkrævede mængde. En akustisk sensor understøtter desuden de passive infrarøde sensorer ved at registrere bevægelse i områder, hvor en registrering er svær.

https://www.esylux.dk/