
Fokusering er nøgleordet for Tietgenfondens nye femårige uddelingsstrategi. Derfor vælger fonden nu at målrette støtten mod den tredjedel af erhvervsuddannelserne, der omfatter de egentlige håndværksfag.
– Der findes over 106 meget forskellige erhvervsuddannelser. Vi har valgt at koncentrere vores 27 mio. kr. årligt til at understøtte kvalitet og stolthed i håndværksfagene, siger Tietgenfondens uddelingschef Christine Paludan-Müller.
Valget bygger på dialog med en række interessenter og i særlig grad en kortlægning fra Tænketanken DEA, som netop peger på et behov for fokuserede indsatser rettet mod de enkelte uddannelser og som i højere grad involverer elever.
Uddannelser, som fonden prioriterer sorterer under tre hovedkategorier: 1. Teknologi, byggeri og transport, 2. Fødevarer, jordbrug og oplevelser og 3. Kontor, handel og forretningsservice.
Kvalitet og stolthed i håndværksfagene hænger blandt andet sammen med, at uddannelsessektoren har attraktive fysiske rammer. Og derfor er et af målene for fonden helt konkret, at maskiner i undervisningslokalerne er på omgangshøjde med de maskiner eleverne skal kunne mestre, den dag, hvor eleven skal i praktik og senere i job i en håndværksvirksomhed.
Det betyder, at folkeskoler, erhvervsskoler, efterskoler, privatskoler og FGU alle kan komme i betragtning til at søge støtte til bedre værkstedsfaciliteter og maskiner.
Fejringer kan antage mange former og har betydning for anerkendelsen af faglærte, det gode håndværk og de mange muligheder faglærte har for at skabe gode arbejdsliv.
– Det er efterhånden velkendt, at Danmark i løbet af de kommende år, kommer til at mangle faguddannede håndværkere i stort tal. Her kan fejringer også spille ind ved f.eks. at vise rollemodeller og veje at gå med en erhvervsuddannelse i bagagen, siger Christine Paludan-Müller.
Arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationer kan lige som kommuner, elevorganisationer og andre foreninger komme i betragtning til midlerne for eksempel ved at arrangere festivaler, som anerkender faglærte og det gode håndværk. Et landsdækkende eksempel er DM i Skills, som netop har modtaget 10 mio. kr. fra Tietgenfonden til at nå nye målgrupper og komme bredere ud i landet.
Projekter som sikrer gode overgange og sammenhæng mellem skole og praktik og mellem uddannelse og arbejdsliv er et andet nyt fokus. Det er en kendt sag, at for mange unge falder fra undervejs, så projekter, der kan få flere til at gennemføre uddannelsen, er en del af den nye strategi. Det vil være forskelligt fra uddannelse til uddannelse, hvad der styrker overgange og den gode vekselvirkning mellem skole og arbejde, og fonden går gerne i dialog med arbejdsgiver- og arbejdstager organisationer, erhvervsskoler og kommuner m.fl. om konkrete ideer til bedre forløb
Endelig lægger strategien op til projekter inden for innovation og iværksætteri, der i en mere bred forstand styrker dansk erhvervsliv gennem ny viden.
Kilde: Tietgenfonden