Midt i påsken begyndte sommer-tarifferne hos netselskaberne Cerius-Radius, og dermed er det første år med den nye tarif-model overstået.
Hele idéen med sommer/vinter-tariffer er den samme, som forskellige tariffer i løbet af det enkelte døgn – man vil have forbrugerne til at flytte elforbruget hen til de tider på døgnet, hvor trykket på elnettet er mindst.
Og det er lykkedes.
Analyse af forbruget det første år viser, at forbrug svarende til 58 mio. igangsætninger af en vaskemaskine flyttet sig fra dagtimerne til om natten, hvor der er mindst myldretid i elnettet.
– Der er en økonomisk gevinst for kunderne forbundet med at flytte forbrug, og det har mange taget til sig. Blandt andet ved at lade elbilen forskudt og tænke over, hvornår vaskemaskine, opvaskemaskine og tørretumbleren skal køre. Og den udvikling håber vi vil fortsætte. Det er nemlig både til glæde for kunderne, som får en mindre elregning, og til gavn for elnettet, når belastningen fordeles ud over hele døgnet. Det gør nemlig, at vi i netselskaberne kan prioritere vores ressourcer til udbygning af nettet til de steder, hvor efterspørgslen er størst, og hvor udviklingen går hurtigst, siger Cäthe Bay-Smidt.
Der er naturligvis forskel på, hvor stor en gevinst den enkelte husholdning kan få ud af den nye tarifmodel. En husholdning med en avanceret, tids-varmestyret varmepumpe og en elbil i carporten, har haft langt den største fordel. Det er omvendt også her, det største træk på elnettet kommer fra.
Største prisfald med sommertarifferne sker i tidsrummet mellem kl. 17.00 og 21.00, hvor den falder fra ca. 1,30 kr. pr. kWh. til ca. 0,60 kr. pr. kWh., mens tariffen i de øvrige lyse timer sænkes fra ca. 0,45 kr. pr. kWh. til det halve.
Cerius’ og Radius’ sommertariffer løber i perioden fra 1. april til udgangen af september, hvorefter vintertarifferne igen træder i kraft. Netselskabernes tariffer udgør ca. 18 %af den samlede elregning hos den typiske privatkunde.
Kilde: Cerius-Radius