Tunge løft og dårligt arbejdsmiljø

Advarsel! Accepter ikke tunge løft og dårligt arbejdsmiljø

At arbejde i byggeindustrien er hårdt. Din dag starter tidligt om morgenen og du skal ofte udføre tunge løft og bære arbejdsmateriale over lange afstande. Det skaber et dårligt arbejdsmiljø og tager glæden ud af arbejdet. I denne artikel har vi fokus på tunge løft og arbejdsmiljø, og introducerer nogle løsninger til hvordan det kan gøres bedre.

Godt arbejdsmiljø

Arbejdstilsynet har lavet nogle retningslinjer for, hvor meget ansatte i bygge- og anlægsindustrien må løfte, bære og skubbe for at sikre et godt arbejdsmiljø, hvor ingen kommer til skade. Din arbejdsgiver har pligt til at følge reglerne og sørge for, at de rigtige hjælpemidler er til stede, så du kan udføre dit arbejde.

Regler for tunge løft

Tunge løft kan forårsage smerter og problemer i muskler og led, især i ryggen. Skub eller træk kan forårsage de samme problemer. Pludselig eller kraftig belastning kan også forårsage akut skade.

Mindreårige under 18 år må kun løfte op til 12 kg og trække eller skubbe op til 240 kg.

En person over 18 år kan, hvis løftebetingelserne er i orden, løfte op til 25 kg, hvis løftet udføres i armlængde og under optimale forhold.

Dette er reglerne, men nogle gange har du travlt, eller løfteværktøjerne er der ikke til at hjælpe dig, og så ender du med at bære f.eks. tunge kobberkabler rundt på byggepladsen. Dette kan resultere i rygskader og sygedage. En rygskade efter langtidsarbejde i en forkert arbejdsstilling er en arbejdsrelateret lidelse og skal rapporteres til Arbejdstilsynet. Derfor skal der træffes foranstaltninger der sikre et godt arbejdsmiljø.

Se Håndbogen – Arbejdsmiljø i Bygge og Anlæg for at få mere information.

Håndbogen er en guide til god praksis vedrørende arbejdsmiljøet i bygge- og anlægsindustrien. Den giver vejledning i, hvordan man overholder reglerne i arbejdsmiljøloven.

Sådan reducerer du vægt når du arbejder med kabler

Traditionelt har kablet brugt til midlertidig strøm, på byggepladser, været H07RN-F kobberkabler. De er tunge at bære rundt på, og kan med tiden bidrage til rygskader på grund af de tunge løft og dårlige arbejdsstillinger. Men Alukaflex® aluminiumkabler kan hjælpe med det. De giver en vægtreducering på op til 40% sammenlignet med kobberkabler. Afhængig af længde og leder størrelse. Det fleksible Alukaflex®-kabel bruger fintrådede aluminiumsledere. Dette giver et lige så fleksibelt kabel som tilsvarende kobberkabler, og de er beskyttet af høj kvalitets gummi- eller PUR-materialer, der kan modstå en 90 ° C ledertemperatur, som gør det muligt at køre den samme strømstyrke som på et H07RN-F kobberkabel. Men de vejer mindre på grund af aluminiumslederen.

Når man sammenligner vægten på aluminiumskabler med kobberkabler, er fordelen klar. Du får den dobbelte længde af kabel i aluminium for den samme vægt.

Se eksempler:

Betydelig lavere pris for aluminiumskabler

Selvom Alukaflex® aluminiumskabler er fremstillet af høj-kvalitets materialer er prisen overraskende lav. Nedenfor kan du se prisudviklingen for kobber og aluminium i 2019. Den viser tydeligt, at selvom kobberprisen faldt på verdens metal-børser, så er den stadig betydelig højere end aluminium. Det påvirker kabelproducenternes indkøbspriser, hvilket i sidste ende resulterer i svingende priser for det endelige kabel. Aluminiumskabler er mere stabile i pris, så ved at bruge Alukaflex® aluminiumskabler, er det muligt at opnå store prisbesparelser på byggeprojekter eller lignende.

Pris-graf for aluminium 2019
Prisudvikling for aluminium i 2019: US $ 1.878,5 ton 2/1 19 – 1.799,5 US $ per ton 23/12 19.
Kilde: lme.com
Pris-graf for kobber 2019
Prisudvikling for kobber i 2019: US $ 5.838 per ton 2/1 19 – 6.183 US $ per ton 30/12 19.
Kilde: lme.com

 

 

 

 

 

 

 

 Lav skrotværdi

En anden fordel ved at bruge Alukaflex® aluminiumskabler, udover lav risiko for tunge løft og dårligt arbejdsmiljø, er den lave skrotværdi. Med en relativt høj kobberskrotpris på ca. 4,2 – 4,6 € kg. er det attraktivt for kabeltyvene at hærge byggepladser, da det næsten er umuligt at sikre kobberkablerne på stedet. Ved at udskifte kobberkablerne med nye Alukaflex® aluminiumkabler undgår du kabel tyve, fordi den lave skrotværdi gør dem mindre attraktive for tyvene at stjæle. Og hvis de prøver, vil de kun gøre det én gang. Alukaflex® leveres med en meget genkendelig hvid stribe (sort på det gule PUR-kabel), hvilket gør det nemt at se forskellen mellem dem og kobberkabler.

Yderligere fordele ved Alukaflex® aluminiumskabler

  • Nemme at håndtere grundet den lave vægt
  • Uovertruffen fleksibilitet gør det nemt at bukke og rulle op
  • Høj ledeevne kan matche kobber ydeevne
  • Ekstraordinære materialegenskaber
    • Ozon bestandig (gummi)
    • UV- og olie-bestandigt
    • Halogen frit (kun PUR kablet)
    • Selvslukkende
    • Fleksibelt ved lave temperaturer

 

Kontakt os

Vi håber, at du fandt lidt svar på, hvordan Alukaflex® aluminiumskabler kan hjælpe dig med at undgå tunge løft og dårligt arbejdsmiljø. Vi står selvfølgelig klar til at hjælpe, hvis du stadig har spørgsmål til produkterne eller andet. Kontakt os på mail sales@dancables.dk.

Besøg DanCables hjemmeside – klik her.