
Den helt store pengepung skal frem, hvis danskerne skal have grøn strøm i 2030. Det mener i hvert fald Green Power Denmark, der i en analyse er kommet frem til, at der skak hældes op imod 30-38 mia. i eldistributionsnettet og 19 mia. i reinvesteringer.
I løbet af de kommende bare syv skal der anvendes næsten 50 mia. kr. – og det er kun hvis man tager den billigste udgave. Regningen kan ende oppe på 57 mia. kr.
Baggrunden er øgningen af grøn strøm på land, mere havvind, mindre naturgas, flere varmepumper og flere elbiler. Og ud over det skal der sættes strøm til store del af industrien.
– Elnettet er rygraden i den grønne omstilling. Med verdens bedste elnet, der leverer stadig grønnere strøm til danskerne med meget få strømafbrud, er vores udgangspunkt rigtig godt. Men elektrificeringen forudsætter, at vi fortsat investerer rettidigt i at forstærke og udbygge el-infrastrukturen til meget mere. Elnetselskaberne er i gang. Men hvis politikerne ikke moderniserer reguleringen, så risikerer vi at komme bagud med udbygningen og den grønne omstilling, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark og uddyber:
– Det handler om, at reguleringen ikke bliver en barriere for, at forbrugerne også i fremtiden undgår strømafbrud, at det er let at få installeret en ladestander, og at virksomheder hurtigt kan få leveret den nødvendige opkobling til elnettet, siger Kristian Jensen.
De mange penge behøver ikke betyde, at elregningen løber helt ud af kontrol. Faktisk kan det hele gøres uden at danskerne vil opleve det som en øget udgift
Det skyldes, at danskerne vil bruge mere og mere grøn strøm, og at prisen pr. transporteret kilowatt-time derfor kan holdes i ro frem mod 2030.
Elnetselskaberne er allerede i gang med at forstærke og udbygge nettet, men der skal meget mere til i de kommende år, hvor investeringsniveauet skal øges til ca. det tredobbelte i alle årene frem til 2030.
Derfor kommer Green Power Denmark med 11 anbefalinger, der skal forbedre elnetselskabernes rammer for at udbygge elnettet effektivt, fleksibelt og i det rette tempo. Samtidig opfordrer erhvervsorganisationen klima-, energi- og forsyningsministeren til at indkalde Folketingets partier til forhandlinger om en el-infrastrukturpakke.
– Politikerne skal i gang med at omsætte de gode hensigter i regeringsgrundlaget om at fjerne regulatoriske barrierer for udbygning af elnettet til konkret lovgivning. Elnetselskaberne har brug for klarhed og stabilitet om rammerne, så de kan fortsætte med at investere langsigtet i udbygningen af det elnet, der er hovedvejen til en grønnere, billigere og mere sikker fremtid for husholdninger og virksomheder, siger Kristian Jensen.
Helt konkret skal elnetselskaberne på syv år investere i at grave ca. 27.000 km. kabler ned og i at etablere ca. 17.000 netstationer. Mængden af gravearbejde og størrelsen på investeringerne afhænger blandt andet af, om danskerne flytter deres elforbrug og for eksempel lader elbilen på tidspunkter, hvor der er plads i elnettet.
Kilde: Green Power Denmark