
Solen sender hvert eneste sekund massive mængder energi mod jorden. Et nyt projekt, Full Spectrum Solar Energy (FullSpec), skal være bedre til at udnytter den.
I dag udnytter man solens energi primært op to måder. Enten via solfangere (varmt vand) eller vi solceller (strøm). Men i FullSpec er den umiddelbart oplagte løsning at gøre begge dele – på samme tid.
Projektet har potentiale til at ændre, hvordan vi forstår solen som energikilde, siger Christian Nodskov.
Han er adm. direktør i ingeniørvirksomheden ATE Danmark, som sammen med en bred partnerkreds er engageret i innovationsprojektet Full Spectrum Solar Energy (FullSpec). Med EUDP-funding over de næste tre år vil projektet redefinere potentialet i solenergi.
FullSpec fungerer ved, at energien indfanges i en aflang solkrybbe, som optager en langt større andel af solens stråler, end de nuværende PV (photo voltage)-anlæg får fat i. Når solen skinner, kan krybben optage omkring 75 procent af solens energi, hvilket maksimalt kan give op mod 600 Watt per kvadratmeter. PV-celler giver 100-200 Watt per kvadratmeter.
Solens varme og stråler skal udnyttes optimalt. Det sikrer det andet centrale element i FullSpec; et organic Rankine cycle (ORC)-anlæg, som lagrer den producerede energi som varme i termisk olie, som så kan omdannes til strøm eller varme, når behovet er der.
ORC-anlægget skal designes af Sensible Energy og bygges af Makeen Energy, og projektdirektør Anders Bjørn fra Makeen Energy har store forventninger til løsningen:
ORC-anlægget kan konvertere overskudsenergi til strøm og varme. Det kan være overskudsværdi fra alt – varme fra sol, gas, strøm fra vindfarme og meget andet. ORC er en power unit, der kan køre på overskud. Det er der et marked for, siger Anders Bjørn.
Anlægskonfigurationen gør vedvarende energi mere værd. Ma kan næste sige, at det har en evne til at hente solenergi om natten.
Det er et batteri, der opsamler overskudsenergi. Der er dage, hvor strømmen fra solceller og vind er 0 kroner værd, fordi vi ikke kan afsætte mere af det. Med anlægget kan vi køre energien på lager. Det betyder, at en solcellefarm med et tilknyttet ORC-anlæg også bliver en energikilde om natten, siger Anders Bjørn.
Både ORC og solfangst er kendte teknologier, og innovationsprojektet bygger videre på positive erfaringer og anvender teknologier, som allerede er udviklet, testet og demonstreret individuelt. Og det er kombinationen af flere elementer, der giver FullSpec-projektet sit store potentiale, siger Glenda Napier, CEO i Energy Cluster Denmark, som faciliterer projektet:
De løsninger, der udvikles i FullSpec, vil være et væsentligt bidrag til den grønne omstilling ved både at tilbyde omkostningseffektiv lagring og produktion af elektricitet og fjernvarme og samtidig bidrage til at koble elementerne tæt sammen i et, sammenhængende energisystem. Det er sektorkobling fra øverste hylde, siger hun.
EUDP-projektet løber i 3 år og er støttet med knap 14 mio. kroner.
Kilde: Energy Cluster Denmark