
En stor del af elbilsejere, der er koblet til Radius Elnet, som primært har kunder i Storkøbenhavn og Nordsjælland, har lynhurtigt lært fidusen med at lade elbilen op om natten.
De nye tariffer gør, at den samlede elpris er høj i kogespidsen mellem kl. 17-21, mens den som hovedregel er langt billigere om natten. Og da stort set alle elbiler kan programmeres til oplade på specielle tidspunkter, er det oplagt at flytte forbruget.
– Det fremgår sort på hvidt af vores data, at mange elbilister har fanget, at elprisen er høj fra 17-21 og lav om natten, og at det derfor er smart at elbilen lader op, når vi andre sover. Men der er stadig en del, som lader bilen op i den periode, hvor myldretiden på elnettet er størst, og hvor strømmen er dyrest, konstaterer Jens Fossar Madsen, adm. direktør i Radius Elnet.
Tallene fra Radius Elnet viser i korte træk to tydelige forhold. Forbruget til opladning er faldet sidst på eftermiddagen og først på aftenen. Til gengæld er forbruget om natten steget markant. Så hvor forbruget fra 17-21 i 2022 lå over gennemsnittet, så ligger det i 2023 under gennemsnittet. Og hvor elbilerne i januar 2022 havde den største opladning i tidsrummet 22.00-01.00, så topper det nu i perioden 00.00-04.00, hvor elprisen som regel er i bund.
Om vinteren bruger de fleste elbiler mellem 20-25 KWh/100 km, og med en elpris nede omkring 50 øre/KWh, koster det altså kun en 10-12 kroner at køre 100 kilometer.
Kombineret med, at man kan få apps, der selv retter sig ind efter, hvornår prisen er lav, behøver bilisterne selv ikke foretage sig noget aktivt for at få den lave pris.
– Det er blevet markant lettere at bruge strømmen med fornuft, fordi det nu er muligt for størstedelen af elbilsejerne på forhånd at indstille opladningen til tidspunkter på døgnet, hvor de selv ligger og sover. Og man kan sagtens sætte laderen i elbilen, når man kommer hjem fra arbejde, uden at den med det samme begynder at bruge strøm”, siger Jens Fossar Madsen.
Radius Elnet har også regnet på, hvad forbrugsmønstret betyder i kroner øre, ud fra en stikprøve blandt 100 elbilsejere, der i snit har brugt knap 1000 kilowatt-timer i januar 2023.
Den gennemsnitlige tarif var 66 øre per kilowatt-time. Det svarer til 653 kr. for knap 1000 kilowatt-timer. Men prisen varierer markant. Hos den af de undersøgte kunder, der indrettede sig mest efter de varierende priser med høj opladning om natten, var den faktuelle tarif 38 øre per kilowatt-time. For januar bliver det samlet 379 kr.
De elbilsejere i undersøgelsen, der har mindst prisfokus og lader uden forbehold for kogespidsen, betaler en gennemsnitstarif på 112 øre per kilowatt-time. Så lyder januar-regningen på 1100 kr. Det vil sige en forskel på mere end 700 kr. Og oven i skal lægges, at markedsprisen også typisk er lavere om natten med mindre, man har en fastprisaftale.
Kilde: Radius Elnet