
Matematikken tilsiger, at der kommer mere end almindelig fart på den grønne omstilling efter den brede aftale om udbud af havvind.
Her er aftalt ni GW med mulighed for såkaldt overplantning, der kan sende kapaciteten op på 14 GW – eller mere. I dag giver de samlede danske vindmøller 2,3 GW, og dem har det taget samlet set 32 år om at opføre.
– Med den her aftale om havvind sættes der skub i den grønne omstilling frem mod 2030, hvor den grønne strøm vil være et kerneelement for transporten, industrien og vores hverdag. Det er et stort arbejde, der ligger bag, og det er flot, at det er lykkedes klima-, energi- og forsyningsministeren at lande en bred aftale. Nu handler det simpelthen om at få hastighed i processerne og luft under vingerne på den danske vindindustri, siger Emil Fannikke Kiær, politisk direktør i DI.
Energiøen ved Bornholm, som bliver den første i Danmark og også den største havvindmøllepark til dato, indgår også i aftalen. Den dækker de tre GW. De yderligere seks GW gælder havvindmøller i Nordsøen, Kattegat og Øresund, og dermed havner man på de ni. Når man kommer op på 14 GW, bruger man begrebet overplantning, som betyder, at der er potentielt er mulighed for at opsætte flere vindmøller, og dermed komme op på de 14 GW – måske endda mere.
Udover at sætte rammerne for det kommende udbud, er der også en række gode elementer i den – foruden størrelsen
– Der kommer et stort samlet udbud af havvindmøllerne. Det har været et stort ønske for at forenkle processen og sikre, at vi får opført havvindmøllerne hurtigt, smidigt og effektivt, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.
Mens der således er roser til aftalen og udsigten til de omfattende mængde af strøm, er der også særligt ét område, som begge organisationer kigger lidt skævt til, og det gælder den statslige ejerandel, der skal være på 20 procent.
Der kommer dog et armslængdeprincip mellem den statslige virksomhed og det politiske niveau.
– Men det bliver spændende at se, hvordan investorer og udviklere reagerer på, at staten skal med som aktør, siger Kristian Jensen.
Idéen med en statslig ejerandel er ikke set indenfor vind tidligere, men kendes fra Nordsøfonden indenfor olie- og gasområdet.
– Statsligt ejerskab er ikke den ideelle løsning, men det er en løsning, som der er politisk enighed om, og som betyder, at vi nu kan fokusere på det, der er vigtigst; at få fart på den grønne omstilling. Det er vigtigt, at der skal være en armslængde mellem statens ejerskab og den daglige drift. Det her kommer til at ændre praksis for vindudviklerne herhjemme, så nu handler det om, at konstruktionen ikke forsinker udbuddene eller mindsker investorinteressen, Emil Fannikke Kiær.
Kilder: DI/Green Power Denmark