EU skal omlægge til vedvarende energi, og blandt de energikilder er nu soja fra USA. Set ud fra en snæver synsvinkel er soja muligvis en vedvarende kilde, men det er langt fra bæredygtigt og kan have store konsekvenser. For skal europæiske biler til, lidt populært sagt, at køre på amerikansk soja, må der dyrkes mere soja til dyrefoder i andre lande – og det vil koste skov.
– Det er helt uforsvarligt at bruge fødevarer i produktionen af brændstof. Det lægger et unødigt pres på den globale fødevaresikkerhed. Derudover frygter vi, at produktionen af soja til biobrændsel i USA vil skubbe produktionen af soja til dyrefoder ud til andre lande, hvor dette vil lægge pres på regnskoven, siger Gry Bossen, politisk koordinator i Verdens Skove.
Produktion af soja til dyrefoder er vokset eksplosivt i de sidste få årtier og beslaglægger allerede store områder især i Latinamerika. I Argentina, Brasilien og Paraguay fylder sojadyrkning 56 millioner hektar, et område på størrelse med Frankrig, og hvert år udvides produktionen til nye områder. Denne udvikling har været en af de største årsager til skovrydning i Latinamerika, og lægger fortsat stort pres på tropiske skove, forklarer Gry Bossen:
– Store områder af regnskov i Amazonas og savanne-skov i Cerrado- og Chaco-områderne er ødelagt for at give plads til sojaplantager, fortæller hun.
Basalt set er det en diskussion om plads. At bruge markerne til at dyrke foder til dyr, vi senere hen spiser, koster langt mere plads, end hvis vi blot spiste selve afgrøderne.
– Når vi så oven i købet skal til at bruge store mængder af afgrøder som brændsel, er det klart, at der bliver brug for endnu mere plads samlet set. Det vil i sidste ende gå ud over skovene, viser de sidste årtiers erfaring desværre, fastslår hun.
Kilde: Verdens Skove