
En aftale om langsigtet investeringer i voksen-, efter- og videreuddannelsesområdet skal sikre, at der er muligheder for at udvikle, uddanne og omstille sig gennem hele arbejdslivet.
Det er regeringen og arbejdsmarkedets parter (DA, FH, KL, Danske Regioner, Finanssektorens Arbejdsgiverforening, Lederne og Akademikerne), der har indgået trepartsaftalen, som sender 360 mio. kr. årligt i retning af uddannelse.
Målet er, at flere voksne får grundlæggende læse-, regne- og it-færdigheder, der gør dem i stand til at tage yderligere uddannelse og klare sig godt på arbejdsmarkedet.
I aftalen ligger også, at omstillingsfonden udvides og videreføres med 100 mio. kr. årligt, så både ufaglærte, faglærte og personer med korte og mellemlange videregående uddannelser til og med professionsbachelorniveau kan få tilskud til at efter- og videreuddanne sig på videregående niveau.
Med aftalen styrkes også arbejdsmarkedsuddannelserne (AMU). Der afsættes blandt andet 119 mio. kr. årligt varigt til takstforhøjelser mv., ligesom der afsættes 30 mio. kr. årligt fra 2024 til 2026 og 20 mio. kr. varigt fra 2027 og frem til at styrke og udbrede digital læring.
Det skal sikre, at ufaglærte og faglærte også i fremtiden har adgang til erhvervsrettet efteruddannelse af høj kvalitet. Ambitionen er, at digitale undervisningsforløb kan gøre det mere fleksibelt at opkvalificere sig – både i forhold til tid og sted og kursisters mulighed for at lære i sit eget tempo.
Kilde: Børne- og Undervisningsministeriet