
Danske virksomheder har sparet på energien på mange områder, men to nye rapporter fra Energistyrelsen viser, at der stadig er et stort spare-potentiale. Ikke mindst i dansk produktionserhverv.
Gennem to hovedrapporter kortlægger styrelsen energiforbruget og besparelsespotentialerne i 42 brancher inden for sektorerne fremstillingserhverv, landbrug og bygge- og anlæg, som udgør produktionserhvervene.
Kortlægningen viser b.la., at de tre sektorer kan spare energi ved at udnytte spildvarme og elektrificere. Og ved at effektivisere varmeforsyningen, sætte standarder for nye anlæg, forbedre automatisk styring og udnytte ny teknologi. Derudover er der ”her og nu”-besparelser ved adfærdsændring.
Årligt kan der spares cirka 12.500 TJ. De svarer til forbruget for cirka 125.000 danskere. Det er omtrent indbyggerantallet i Aalborg
Peter Maagøe Petersen – partner i Viegand Maagøe – har været projektleder på Energistyrelsens kortlægning og leveret de to bagvedliggende rapporter. Ifølge ham er det især på områder som øget varmegenvinding, bedre styring og overvågning og ikke mindst elektrificering, at der kan hentes energieffektivisering.
Han ser betydelige potentialer i fortsat at optimere industriens procesanlæg gennem øget varmegenvinding, bedre styring og overvågning – og ikke mindst elektrificering.
– For visse processer som inddampning, tørring og destillation kan potentialerne være endnu større, mens optimering af de energitunge brændings- og smelteprocesser erfaringsmæssigt kan være en større investering.
Imidlertid er det ikke bare på det avancerede procesudstyr, der kan spares på energien. Der er faktisk også et betydeligt potentiale i at skrue på folks adfærd. Noget så simpelt som at slukke fir udstyr, tætne lækager og få en mere optimal drift via vedligeholdelse og simpel automatisering.
Her er der i følge kortlægningen et sparepotentiale på helt op til 5 procent. Og modsat nogle af de andre tiltag, vil det ofte ikke kræve større investeringer. I stedet handler det om planlægning. Til gengæld er besparelsen her og nu.
Kilde: Energistyrelsen