
En regel fra 2021, “krav om selskabsudskillelse” har reelt spændt ben for opsætning af solceller på landets mange hospitalstage. Solcellerne kunne ellers være et godt tilskud til hospitalernes energiforbrug, og er både hurtigere og lettere at få i drift end fx solcelleparker.
Nu vil Mads Duedahl (V), formand for Klima- og miljøudvalget i Danske Regioner, have gjort op med ordningen, der har betydet, at der ikke er blevet sat én eneste solcelle op på landets hospitaler siden reglen blev indført
– Det er tudetosset, for regionerne kan sætte solceller op på taget uden at belaste elnettet. Så det kunne i princippet ske i morgen – i modsætning til de store markanlæg, der skal vente i årevis på at investeringer i højspændingskabler skaber plads i elnettet, siger Mads Duedahl
Mads Duedahl peger som eksempel på, at Region Hovedstaden nåede at etablere, hvad der svarer til over 600 husstandsanlæg, inden de nye regler trådte i kraft, men ikke et eneste efter. Heller ikke i Region Nordjylland, hvor Mads Duedahl selv er regionsrådsformand, har man etableret et eneste anlæg, siden reglerne blev indført.
Derfor efterlyser han nu, at regioner bliver sidestillet med private og erhverv. Noget, som han vil kontakte den nye klima-, energi- og forsyningsminister, Lars Aagaard, om.
– Det kan simpelthen ikke passe, at denne særregel, som i øvrigt gælder både regioner og kommuner, skal spænde ben for opsætning af solceller og den grønne omstilling i regionerne. Det er en barriere, der har sat udviklingen fuldstændig i stå, og det er tosset, når vi i stigende grad har brug for den grønne strøm, konstaterer han.
Kombinationen mellem solcelle-anlæg og hospitaler har en række fordele. Den mest åbenlyse er, at tagene jo er der alligevel, mens markanlæg optager plads, der kunne være brugt til andre formål.
Hospitaler anvender mest strøm om dagen, hvor solen skinner, og fordi strømmen vil være nærproduceret, slipper man for at skulle transportere den over store afstande.
Kilde: Danske Regioner