Ørsted lukker Esbjergværket ved udgangen af august, og dermed er virksomheden, der tidligere anvendte massive mængder af kul, godt på vej til at blive fossilfrit.
Samtidig med værket i Esbjerg lukker man også blok 4 på Studstrupværket og Kyndbyværkets blok 21, der kører på olie. Baggrunden for, at de stadig er i drift, er en beslutning fra 2022 om at sikre elforsyningen. Men der er ikke behov for dem længere.
– Nedlukningen af det sidste kulfyrede kraftvarmeværk markerer afslutningen på et kapitel i vores grønne omstilling. Esbjergværket har i mange år bidraget væsentligt til det danske energisystem ved at levere el og systemydelser til elnettet og fjernvarme til Esbjerg Kommune. De danske myndigheder pålagde os at fortsætte driften af Esbjergværket frem til den 31. august af hensyn til elforsyningssikkerheden. Det har vi selvfølgelig efterkommet, men vi mener, at vi som samfund bør udfase brugen af gas, olie og kul så hurtigt som muligt. Med nedlukningen af kraftvarmeværket er vi godt på vej til at blive det første store energiselskab, der gennemfører en fuldstændig omstilling af energiproduktionen fra fossil energi til vedvarende energi, lyder forklaringen fra Ole Thomsen, Senior Vice President og chef for Ørsteds kraftværksforretning
Elproduktionen vil fremover blive dækket af andre kraftværker samt vindmølleparker og solcelleanlæg, og det lokale forsyningsselskab i Esbjerg er i gang med at etablere en alternativ produktionskapacitet, der skal levere fjernvarme til Esbjerg Kommune. De 50 medarbejdere, der arbejder på Esbjergværket, vil enten få en anden stilling i Ørsted, gå på pension eller blive opsagt.
Ørsted har stadig kul som reservebrændsel på Studstrupværkets blok 3, da en stor træpillesilo er i gang med at blive ombygget efter en brand. Ørsted forventer, at siloen vil stå klar igen inden udgangen af 2024, og derefter vil Ørsted ikke længere hverken have eller bruge kul som reservebrændsel.
Kilde: Ørsted