
“Vi bruger da ikke kemi”
Sådan vil reaktionen uden tvivl være hos mange danske virksomheder, men det skyldes en fejlopfattelse af kemi-produkter. For et rengøringsmiddel er også kemi. Eller et produkt på spraydåse til at løsne rustne bolte.
Mange danske virksomheder anvender således kemi. Og på trods af et vedvarende politisk fokus er fejlagtig håndtering af kemiske produkter hvert år årsag til et stort antal arbejdsulykker i danske virksomheder. Antallet har de sidste fem år ligget stabilt højt omkring 42.000 årlige ulykker.
Nu vil danske Joblife, der rådgiver virksomheder om arbejdsmiljø, begrænse antallet af kemiske arbejdsulykker ved at tilbyde danske virksomheder en digital platform, der skal gøre det lettere at håndtere de krav, der gælder for kemisk arbejdsmiljø.
Kemiske arbejdsulykker kan ofte være meget alvorlige, fordi der er tale om skader der eksempelvis omhandler ætsninger eller forgiftning. Det er et stort problem, at kemiske ulykker ligger på samme høje niveau år efter år, når vi ved, hvor farlige disse ulykker kan være. I Joblife oplever vi, at virksomheder finder reglerne om kemi besværlige og uigennemskuelige. Og når der ikke er styr på reglerne, så kan der ske fatale ulykker. Derfor mener vi, at det er et område indenfor arbejdsmiljø, der bør have et skærpet fokus, siger Jonas Janholt Waarst, kommerciel direktør i Joblife.
Alle danske virksomheder, der bruger kemiske produkter til dagligt, er forpligtede til at registrere, hvilke produkter medarbejderne håndterer. Det gælder alle virksomheder – lige fra kontorvirksomheden, der bruger rengøringsmidler, til nedbrydningsvirksomheden, hvor medarbejdere håndterer asbestholdige byggematerialer. Samtidig skal virksomhederne foretage en kemisk risikovurdering, hvis medarbejderne håndterer kemiske produkter, der ikke blot kan sidestilles med almindelige husholdningsprodukter.
Joblife vurderer imidlertid, at op mod 50 procent af alle små og mellemstore danske virksomheder ofte ikke lever op til sine forpligtelser, hvad angår registrering af kemi samt foretagelse af kemisk risikovurdering på arbejdspladsen.
Problemet bunder i, at reglerne på området kan være komplekse, og derfor har virksomhederne ikke overblik over forpligtelser. Konsekvensen er, at virksomhedernes medarbejderne ikke har de nødvendige informationer om, hvordan de skal håndtere specifikke kemiske produkter, og i værste tilfælde kan det føre til alvorlige arbejdsulykker eller betydelige komplikationer senere i livet som følge af forkert håndtering af eksempelvis kræftrisikable stoffer, siger Tina Jensen, seniorkonsulent og kemiingeniør hos Joblife.
Med det digitale værktøj ønsker Joblife at gøre det betragteligt nemmere for virksomheder at registrere kemiske produkter, foretage kemisk risikovurdering og samtidig stille de lovpligtige sikkerhedsdatablade til rådighed for medarbejderne. Samtidig har Joblife valgt at stille Dansk Kemidatabase til gratis rådighed for danske virksomheder, der har brug for at registrere op til 10 kemiske produkter.
Vi har et erklæret mål om at nedbringe antallet af kemiske arbejdsulykker i Danmark, og det skal ske ved at gøre processen omkring kemi i virksomhederne væsentligt lettere. Derfor har vi haft fokus på at forbedre Dansk Kemidatabase, så virksomhederne har ét samlet værktøj, der giver dem overblik over reglerne, hjælper dem med nødvendige registreringer og lovpligtige risikovurderinger på en let måde, og samtidig giver virksomhedernes medarbejdere adgang til de dokumenter, de har brug for, siger Jonas Janholt Waarst.
Samtidig er det en fordel for virksomhederne at have sin registrering af kemi online fremfor i ringbind, fordi Joblife hele tiden sikrer, at instruktionerne om de kemiske produkter er kvalitetssikrede med korrekte oversættelser, og medarbejderne kan samtidig lynhurtigt finde frem til information om netop det kemiske produkt, de skal anvende.
Kilde: Joblife