
En fremskrivning af manglen på faglærte i Region Hovedstaden viser, at man i 2027 vil mangle 38.000 fordelt på en række fagområder, bl.a. byggefagene.
Faldende ungdomsårgange i kombination med færre optag gør, at man vil få svært ved at opretholde et bæredygtigt elevgrundlag. Det kan på sigt betyde lukning af uddannelser og dermed en dårligere uddannelsesdækning for de unge til følge. Og det kan være sig at være starten på en negativ spiral for hele uddannelsesområdet.
Nu vil Region Hovedstaden forsøge at gøre noget, og med afsat i analysen ”Uddannelse i tal 2024”, er der flere tiltag undervejs.
Forsøg på at øget optaget er en gammel traver. Det samme er, om end knapt så omtalt, det enorme frafald. Omkring 40 procent af eleverne falder fra den erhvervsuddannelse, de er startet på, og kun halvdelen af dem starter på en ny erhvervsuddannelse. Hver femte elev, som er startet på en erhvervsskole, ender derfor ikke som faglært.
Blandt handlemulighederne er mulighederne for at understøtte oprettelsen af campus for at sikre god uddannelsesdækning og attraktive uddannelsesmiljøer i hele regionen.
Regionsrådet har nedsat et politisk udvalg, som skal arbejde med at sikre flere faglærte i regionen.
– Jeg er glad for, at vi politisk har prioriteret området, for vi skal have styrket de erhvervsfaglige uddannelser. Derfor ser jeg også frem til børne- og undervisningsministerens kommende udspil om ungdomsuddannelserne, hvor ministeren forhåbentlig kommer med nogle af de forslag, som vi håber, kan løse de strukturelle problemer, siger Magnus Von Dreiager, der er formand for udvalget for flere unge på erhvervsuddannelserne.
Ud over arbejdet i det politiske udvalg medfinansierer regionen også Copenhagen Skills, hvor erhvervsskolerne samarbejder om indsatser, som skal give de unge viden om mulighederne med en erhvervsuddannelse.
Kilde: Region Hovedstaden