
I Lyngby-Taarbæk Kommune vil man sænke kommunens klimaaftryk, og et af midlerne er at skrue ned for vejbelysningen.
Helt konkret vil hver anden gadelampe blive slukket, mens den anden halvdel forbliver tændt for at opretholde sikkerhed og tryghed for borgerne.
Kommune forventes at kunne spare op til 30 % på energien på vejbelysning. Kommunalbestyrelsen har dog besluttet at fastholde belysning på cykelstier og at vægte trafiksikkerhed og oplevelsen af tryghed på særlige vejstrækninger.
– Hensyn til trafiksikkerhed og klima skal gå hånd i hånd. Derfor har vi taget denne beslutning om at sænke klimabelastningen, så længe det ikke går ud over trafiksikkerheden, siger Richard Sandbæk, formand for Teknikudvalget og medlem af Kommunalbestyrelsen for Det Konservative Folkeparti.
For nogle år siden gik kommunen i gang med at modernisere vejbelysningsanlægget til LED-belysning i gadelamperne. Der er moderniseret ca. 2/3 af belysningsanlæggene, der har givet væsentlige besparelser på drift, el og en lavere CO2-udledning.
I 2023 er elprisen for vejbelysning steget med 66 %. Derfor er der en væsentlig finansiel besparelse ved at slukke for hver anden gadelampe, hertil opnår kommunen også en mindre udledning af CO2.
Forvaltningen har et planlægningsarbejde foran sig i forhold til at få afklaret hvilke gadelamper, der skal slukkes. Gadelamperne skal slukkes manuelt, hvorfor implementering af beslutningen kommer til at ske gradvist hen over en periode på et halvt års tid.
Kilde: Lyngby-Taarbæk Kommune