
2022 var første jul efter corona-årene, hvor der blev begået ganske få indbrud omkring juledagene. Derfor var fagfolk spændt på at, om den positive tendens med færre og færre indbrud kunne holde sig i en jul, hvor flere måtte formodes at være væk i julen.
Og det viste sig at holde stik. Med 659 indbrud er det rekord få indbrud, viser tal fra Rigspolitiet. Faktisk lavere end selv under corona-årene, hvor de fleste holdt jul hjemme.
Med 667 (2020) og 666 (2021) er 659 ikke markant lavere, men spoler man tilbage til 2019, er der reelt tale om en halvering i forhold til de mere end 1.300 indbrud dengang.
Faldet i antallet af indbrud sker sideløbende med, at flere og flere danskere samarbejder om at forebygge indbrud. I dag er der 250.000 aktive nabohjælpere, som bruger Nabohjælps app til at koordinere feriehjælp og indberette mistænkelig adfærd og indbrud i nabolaget. Den lokale indbrudsforebyggelse har fået et boost det seneste år med en ny ordning, hvor cirka 900 frivillige, såkaldte Nabovenner, engagerer nabohjælpere i hele landet til at gøre en ekstra indsats.
– Nabovennerne er ildsjæle, som løfter nabohjælpen der, hvor de bor. Vi er overbeviste om, at Nabovenner spiller en afgørende rolle i forhold til at få nabohjælpen aktiveret; rundt om i hele Danmark og særligt i de indbrudsplagede områder, siger kommunikationskonsulent Julie Kofoed fra Nabohjælp, som Det Kriminalpræventive Råd og TrygFonden står bag.
Nabohjælp forebygger op mod hvert fjerde indbrud, og vakse borgere er dermed i høj grad en del af forklaringen på den positive udvikling. Borgerne kan skubbe udviklingen i den rigtige retning, hvis de samarbejder med naboerne om at holde tyven væk.
– Meget tyder på, at danskerne er blevet rigtig gode til at nabohjælpe i ferien, og dermed snyde tyven til at tro, at der er nogen hjemme i de mange huse, der har stået tomme i juleferien. Nabohjælp handler netop om at få husene til at se beboede ud i ferieperioder og om at være synlige i nabolaget, siger Julie Kofoed fra Nabohjælp.