Vind har gjort, at Danmark i dag ligger i den gode halvdel, når Klimarådet undersøger, hvordan Danmark ligger placeret indenfor klimateknologier i forhold til andre lande.
Det sker i et såkaldt diskussionsoplæg, og her sætter man tre forskellige indikatorer for, hvor godt Danmark har gjort det inden for udvikling og udbredelse af klimateknologi.
Offentlige investeringer i klimarelateret forskning, udvikling og demonstration
Klimarelaterede patenter
Klimarelateret eksport
Og det er her, vi kommer i den bedre halvdel, men udelukkende på grund af vindmølleindustrien. Faktisk var mere end halvdelen af de cirka 4.000 danske klimarelaterede patenter, der blev ansøgt om i både EU og USA fra 2005 til 2021, relateret til vindmølleteknologi.
– Vores stærke grønne position er i høj grad drevet af vindmølleteknologi. Det viser, at vi har været rigtig dygtige til at opbygge en flot position, som har givet et globalt klimabidrag. Vores resultater tyder dog også på, at vi ikke på nuværende tidspunkt kan forvente at sætte et tilsvarende positivt aftryk med andre klimateknologier, siger forperson for Klimarådet, Peter Møllgaard.
Klimarådet har undersøgt ti områder med betydning for Danmarks langsigtede omstilling. Områderne er identificeret ud fra Klimarådets analyse Danmarks klimamål i 2050. Blandt de ti områder kan power-to-X muligvis have de bedste forudsætninger for at blive en ny dansk førerposition.
Vi har kastet mange penge efter den teknologi, men andre lande har ikke siddet på hænderne. Konkurrencen gør det svært at opnå en global førerposition. Vi har desuden et relativt lille brintforbrug i Danmark, og det kan gøre det sværere at skabe synergier mellem udvikling og udbredelse af teknologien.
– Vi har fx brug for ny viden om, hvordan vi som borgere og forbrugere kan opføre os mere klimavenligt, hvordan vi producerer fødevarer i fremtiden, og hvordan vores energisystem, baseret på sol- og vindenergi, kan fungere optimalt i sammenhæng med et øget elforbrug. Vi kommer ikke i mål uden adfærdsændringer, og vi kommer ikke i mål uden nye teknologier, og der har vi brug for forskningen, siger Peter Møllgaard.
Kilde: Klimarådet