
Mellem 2022 og 2024 har elnetselskabet Konstant, som er en del af energi- og rådgivningskoncernen NRGi, analyseret elforbruget blandt små 250.000 kr. husstande.
Og resultatet ligger godt i tråd med andre lignende analyser – vi er blevet gode til at flytte vores elforbrug væk fra den såkaldte kodespids mellem kl. 17 og 21.
På bare to år er 15,7 gigawatt-timer strøm blevet flyttet fra de travleste timer til tidspunkter, hvor nettet er mindre belastet. Det svarer til det samlede årlige elforbrug i 3.925 husstande.
En væsentlig forklaring på flytningen af strømforbruget er ifølge Konstant, tarifmodel 3.0, som blev indført i 2022. Det betyder, at prisen for at få strømmen leveret – den såkaldte nettarif – varierer i løbet af døgnet. Det er billigst at bruge strøm, når elnettet er mindst belastet, og dyrest i de travleste timer.
Udover at det kan spare på eludgiften her og nu, kan det også spare på længere sigt og på den lidt større klinge. Det skåner også elnettet for at blive belastet.
At man flytter sit elforbrug behøver ikke betyde, at man skal leve af kold mad, ikke må tænde for varmen eller kun må se fjernsyn udenfor kogespidsen.
– Man skal også huske, at man ikke behøver gøre alting perfekt. Men hvis man flytter lidt rundt på sit forbrug i hverdagen, så rykker det faktisk noget. Både for hele elnettet og for den enkelte husstand, understreger Bo Halm Andersen, der er energikonsulent i NRGi.
Kilde: NRGi