
I flere tilfælde har det vist sig, at installationen af de såkaldte SPD’ere, transientbeskyttelse, i vejbelysningsnettet, har været udført helt forkert. Det betyder, at anlægget, modsat hvad man tror, og har betalt for, står helt ubeskyttet hen. Nu har FABA sammen med Cowi, Desitek og Sikkerhedsstyrelsen udarbejdet en vejledning.
– Jeg har ved selvsyn set fejlmonterede SPD’er, fortæller Willy Goldby, direktør for FABA.
De fejlmonterede SPD’er blev i første omgang fundet i en unavngiven kommune, der var så uheldig at lægge anlæg til fejlinstallationen, men vurderingen er, at de ikke står alene.
– Der kan være i tusindvis af master, der står ubeskyttet hen, siger han.
Slagsmålet om eventuelle fejlopsatte SPD’ere er en sag mellem de pågældende kommuner og installatører, men for at forhindre at det sker i fremtiden, er der blevet udarbejdet en vejledning, også kaldet en rekommandation, for opsætning af SPD i vejbelysningsnettet.
– Det er den første af sin slags, siger Willy Goldby, der har været central i arbejdet med vejledningen, som er kommet i stand i et tæt samarbejde med Cowi, Sikkerhedsstyrelsen og Desitek.
Vejledningen er på sin vis målrettet alle parter i en sag om transientbeskyttelse. Installatørerne kan hente konkret viden om, hvordan arbejdet skal udføres, kommunen kan anvende den som en slags tjekliste, og leverandørerne af både LED-armaturer og transientbeskyttelserne kan hente inspiration til, hvordan man udarbejder salgsmateriale.