
Elbilen er en vigtig krumtap i det danske fremtidige elnet, og salget går også ganske fint – lidt afhængig af, hvordan man ser på indholdet af glasset – halv tomt eller halv fyldt. For den positive ser, at 35-40 procent af nye biler er eldrevne – hvilket omvendt betyder, at 60-65 procent stadig er fossile biler.
Men uagtet om man ser bil-glasset halvt fyldt eller halvt tom, er det et faktum i følge Danmarks Statistik, at markedet i høj grad er drevet af den rigeste del af det danske samfund.
Dem, der anskaffer sig en elbil, ligner nemlig ikke den gennemsnitlige dansker: Hvis man har et lønmodtagerjob på højeste niveau eller et toplederjob, en lang uddannelse, en høj indkomst og bor i et parcelhus – så har man en markant større sandsynlighed end andre personer i Danmark for at have købt en ny elbil det seneste to og et halvt år.
Mere konkret; inden for de seneste 2½ år er 39 %, eller 61.000 af de nye elbiler, købt eller leaset af de 10 % af familierne med de højeste indkomster.
Indkøbene af fossile biler er i samme periode mere jævnt fordelt i forhold til familiernes indkomst – dog stadig med en vis overvægt i de højeste indkomstgrupper.
Ser man på elbilkøbernes status på arbejdsmarkedet – om man fx er arbejdsløs, selvstændig, lønmodtager osv. – tegnes et mønster med synlig overrepræsentation i to grupper, nemlig lønmodtagere på højeste niveau og topledere.
Mens toplederne udgør 3 procent af befolkningen, udgør de 10 procent af elbilkøberne de seneste 2½ år. Og lønmodtagere på højeste niveau, som udgør 10 procent af befolkningen, udgør 28 procent af elbilkøberne.
Omvendt udgør familier uden for arbejdsstyrken, fx pensionister, 36 procent af befolkningen, men kun 10 pct. af elbilkøberne.
Kilde: Danmarks Statistik