
Norlys har besluttet at træde ud af Grøn Strøm-mærkningsordningen. Rent praksis vil det ske fra juli, og begrundelsen er, at ordningen ikke giver mere grøn strøm i stikkontakterne for kunderne.
Udover at træde ud af ordningen, opfordrer energikoncernen til, at der findes en bedre ordning.
– Intentionerne bag mærkningsordningen var fine, men den bidrager ikke længere til mere grøn strøm i stikkontakten for forbrugerne, og derfor er der brug for en helt ny model, siger Mads Brøgger, der er direktør i Norlys’ energiforretning.
Da Grøn Strøm-mærkningsordningen blev indført, var der stadig behov for ekstra støtte til vindmøller og solceller. Salg af certifikater var derfor med til at gøre det attraktivt at investere i udbygning af vedvarende energi.
Det er der ikke behov for i dag, og tillige får forbrugerne ikke mere grøn strøm i kontakterne, uagtet mærkning eller ej. Faktisk kan mærkningen have en utilsigtet effekt hos nogle forbrugere.
– Vi oplever af og til, at mærkningsordningen skaber tvivl blandt forbrugerne, så de tror, at de bare kan bruge løs af energien, fordi strømmen jo er “grøn.” Men hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, skal vi alle sammen spare på energien. Grøn Strøm-mærkningsordningen risikerer derfor at gøre mere skade end gavn. Også derfor er det tid til et opgør med ordningen, siger Mads Brøgger.
Han understreger, at Norlys’ elkunder får præcis den samme strøm i stikkontakten også efter 1. juli, hvor Norlys udtræder af mærkningsordningen.
På erhvervsmarkedet har certifikater stadig en berettigelse, da mange virksomheder er bundet op på forpligtelser i deres klimaregnskab for at leve op til deres kunders og samarbejdspartneres krav.
Kilde: Norlys