
Vi har sparet på energien i den seneste fyringssæson, der sluttede officielt den 1. maj. Det kan næppe komme som nogen overraskelse, men nu har Energistyrelsen sat tal på, hvor meget, der har været skruet ned.
På elsiden er forbruget faldet med 9 procent, og ligger dermed noget under gasreduktionen, som kom op på hele 24 procent. Baggrunden for det høje gastal skal bl.a. findes i konvertering fra gas i produktionserhvervene.
– Denne fyringssæson har danskerne vist, at det er muligt at påvirke forsyningssituationen til det bedre gennem bevidst forbrug og god spareadfærd. Scenariet vi så ind i i efteråret var alvorligt – og det kan det potentielt blive igen. Derfor vil jeg gerne understrege vigtigheden af, at vi ikke glemmer vinterens krisebevidsthed og fastholder de gode sparevaner selv når priserne i perioder bliver lavere end i vinter, og sommergarderoben findes frem, siger Martin Hansen, vicedirektør i Energistyrelsen.
Det danske energisystem er en kompleks størrelse, både på el og gasfronten, og ydermere påvirker forbruget af de forskellige energikilder hinanden og dermed forsyningssikkerheden.
Mange er mest opmærksom på forbruget i det mørke halvår, men strømforbruget er højt i store dele af Sydeuropa i sommerhalvåret, da strømmen anvendes til køling. Og en del af strømmen bliver produceret af gas.
Kilde: Energistyrelsen.