
Selvom danskerne hiver feriepenge ud i stor stil, viser en ny befolkningsundersøgelse fra Tekniq Arbejdsgiverne, at op imod 40 procent af de mange milliarder ender på en form for opsparingskonto. Og det var ikke meningen. De skulle ud i samfundet.
Hele formålet med udbetalingen af feriepengene er jo at få sat mere gang i samfundshjulene oven på coronakrisen, og det sker ikke, hvis pengene bare sættes ind på en bankkonto. Det er naturligvis danskerne selv, der bestemmer, hvad de vil bruge pengene på, men med lidt nudging kan samfundet få endnu større gavn af de udbetalte feriepenge, siger Maria Schougaard Berntsen, cheføkonom hos TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Selvom halvdelen af pengene altså ender det “forkerte” sted, så er der alligevel godt nyt at hente i undersøgelsen. Mange af dem (31 procent), som rent faktisk vil bruge pengene, vil bruge dem på boligen, fx i form af energiforbedringer
Danske boligejere vil rigtig gerne investere i deres egne hjem. Boligen er en forlængelse af, hvem du selv er, og i deres almindelige forbrugeradfærd hopper flere og flere med på den grønne bølge. Derfor vil det også være oplagt at bruge feriepengene på eksempelvis at energieffektivisere sit hjem. Det er dog de færreste, der har så mange feriepenge til gode, at de kan dække hovedparten af udgifterne til fx at få udskiftet oliefyr eller naturgas med mere klimavenlige alternativer. Derfor har vi også flere gange anbefalet, at man fra regeringens side styrker håndværkerfradraget, så det, sammen med de indefrosne feriepenge og øvrige tilskudsordninger, for alvor kan sætte turbo på renoveringen af danskernes hjem, hvis vi vil gøre os håb om at leve op til klimamålene, siger Maria Schougaard Berntsen.