
Når virksomheder skifter fra fossile biler til eldrevne, er den tungeste faktor hverken klima eller økonomi. Det er derimod virksomhedens omdømme, viser en undersøgelse foretaget i 2022 af analyseenheden Arval Mobility Observatory blandt danske flådeansvarlige.
Rapporten, der bygger på interview med 301 danske flådeansvarlige, finder, at hele 81 procent af de adspurgte virksomheder allerede kører eller overvejer at køre i hybrid- og elbiler. Blandt disse virksomheder er forbedring af virksomhedens omdømme den mest udbredte årsag til at investere i elektrificerede biler.
Over halvdelen af dem (58 procent) svarer således, at de elektrificerer personbilerne i flåden for at styrke virksomhedens image. Til sammenligning svarer 43 procent, at de gør det af hensyn til klimaet, der dermed er den næstmest udbredte grund.
I bunden af listen over primære årsager til at anskaffe elektrificerede personbiler ligger skattefordele på 19 procent og reduktion af brændstofudgifter på 22 procent.
Jesper Larsen, der er kommerciel direktør i den danske afdeling af billeasingvirksomheden Arval, erkender, at listen af motivationsfaktorer kan komme bag på mange.
– Det kan overraske, at omdømme er erhvervslivets største motivationsfaktor for at køre grønnere. Ikke kun fordi den seneste tids inflation, energikrise og krig i Ukraine har gjort virksomheder ekstra opmærksomme på bundlinjen, men også fordi det kan virke lidt provokerende, at omdømme tilsyneladende trumfer klima, siger han
Men sådan skal men ikke se på det – faktisk er det ikke nødvendigvis en dårlig ting, snarere tværtimod.
– Elektrificeringen bidrager til en bedre fremtid miljømæssigt, så det er vigtigt, at virksomhederne foretager den nødvendige ændring, uanset hvor motivationen kommer fra. Derudover er det positivt, at det ikke kun er kroner og ører, der dikterer den grønne omstilling, for det vidner om, at virksomhederne er villige til at investere i fremtidens mobilitet. Derfor er det også sandsynligt, at fx CSR-politikker kommer til at veje tungere i overvejelserne på den anden side, siger han.
Selvom det altså ikke er den grønne dagsorden, der trække den største del af læsset hos erhvervslivet, kan bare det, at der kommer et skifte, være med til at påvirke det private marked.
– Vi har før oplevet, at erhvervslivet har indflydelse på privatmarkedet, hvilket ikke er utænkeligt i den her sammenhæng. Vi ser allerede, at virksomhederne anvender elektrificering som et konkurrenceparameter i tiltrækningen af nye medarbejdere. Og det kan være med til at åbne medarbejdernes øjne for de fordele, som især elbiler har, så de også anskaffer dem privat.
Det understøttes af undersøgelsen, hvor 35 procent af de flådeansvarlige angiver, at de blandt andet vælger elektrificerede biler for at imødekomme medarbejderes ønsker.
Kilde: Arval Mobility Observatory