
De har hængt over alt blandt håndværkere – billeder af de mere eller mindre nøgne damer. Ofte som vedhæng til en kalender – for så var der ligesom en undskyldning for at have et fuldstændig upassende billede hængende på væggen.
Men nu skal de kvinder ned, mener man hos TEKNIQ Arbejdsgiverne, der søsætter en kampagne for at gøre op med en forældet kultur.
Her påpeger man det underlige i, at nogle stadig finder det passende at have den slags billeder hængende, mens man ikke overhovedet ville overveje at hænge dem op andre steder – hos lægen, vuggestuen – eller hvad med bedemanden?
– Hvis vi gerne vil have flere kvinder til at søge ind i vores brancher, så nytter det ikke noget, at vi vender det blinde øje til en virksomhedskultur, der er åbenlyst forældet. Med kampagnen forsøger vi derfor at skabe en større bevidsthed om, hvad der skal til for at skabe en moderne virksomhedskultur, som både mænd og kvinder kan se sig selv i, siger Troels Blicher Danielsen, adm. direktør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Medlemsvirksomhederne får i øjeblikket tilsendt kampagnematerialet ”Kom og tag mig – ned!”. Det består af nye erstatningskalendere, som de for eksempel kan hænge op i kantinen eller på værkstederne.
Kalenderen indrammer en lang række situationer, hvor man absolut ikke kunne forestille sig at møde kalendere med hverken letpåklædte mænd eller kvinder. Så hvis de ikke passer der, så passer de vel heller ikke ude i virksomhederne, lyder ræsonnementet.
– Det løser naturligvis ikke alle problemer at fjerne nøgenkalenderne fra værkstederne og skurvognene. Og vi bilder os heller ikke ind, at det alene vil få flere kvinder til at søge læreplads som vvs’er eller industritekniker. Men det er et åbenlyst sted at starte for at lufte ud i de traditionelt mandsdominerede fag. Hvis man som virksomhed vil tiltrække hele paletten af dygtige mænd og kvinder, så er man nødt til at tage både arbejdsmiljøet og kulturen på arbejdspladsen alvorligt, siger Troels Blicher Danielsen.
Blandt elektrikere under uddannelse er under fire procent af de unge en kvinde. Det lyder ringe, og er det naturligvis også. Branchen er kun “undergået” af vvs, hvor sølle 1,46 procent er kvinder.
Bedste ser det ud blandt industriteknikere – her er 7,60 procent kvinder.
Kilde: TEKNIQ Arbejdsgiverne