
Selvom der er meget snak om, at vi skal have mere grøn energi, er det langt fra alle af landets kommuner, der trækker på samme hammel. Faktisk lige det modsatte, viser en kortlægning, som Green Power Denmark står bag.
Fem kommuner, Aabenraa, Ringkøbing-Skjern, Viborg, Skive og Faxe, tegner sig for hele 60 procent af de nye vindmøller og solceller, der blev stillet op sidste år. Resten af landets kommuner, det vil sige 88, fordelte de sidste 20 procent mellem sig.
Kigger man på solceller, er der ved at tegne sig et mønster, hvor tre kommuner skiller sig klart ud. Aabenraa, Herning og Vejle lægger jord til flest solceller. Sammenlagt huser de tre kommuner over 25 procent af alle solceller i Danmark.
I 2022 var der en rekordstor udbygning med solceller i Danmark. Samlet blev der opført 386 MW solceller målt i landvindsækvivalenter, hvoraf langt størstedelen er opført som markanlæg.
Aabenraa, Herning og Vejle lægger jord til flest solceller. Sammenlagt huser de tre kommuner over 25 procent af alle solceller i Danmark.
Vindmøller er heller ikke jævnt fordel ud over landet. Her spiller landskabet mere ind end ved solen, for det er langt fra alle steder, at vindmøller giver værdi for pengene.
Alligevel mener Green Power Denmark, at vindmøller svarende til 165 MW er et meget beskedent. Her blev der kun stillet møller op i syv kommuner, med Skive som den mest aktive.
– Det går alt for langsomt med at finde plads til vindmøller på land. Det var meget beskedent, hvad der blev opført sidste år, og i år kommer det også til at gå alt for langsomt. Det er voldsomt ærgerligt, da vindmøller på land er billig teknologi, som hurtigt kan øge vores produktion af vedvarende energi, siger Jacob Klivager Vestergaard, afdelingschef i Green Power Denmark.
Han påpeger, at langt flere kommuner skal ind i kampen. I aftalen ”Danmark kan mere ll” var målet en fordobling af landvind frem mod 2030. Det mål kan man nå, hvis alle landets kommuner sætter én vindmølle op om året i de kommende syv år.
– Flere kommuner skal tage lige så stort ansvar for den grønne omstilling som de bedste, og processen i forhold til at opstille vindmøller og solceller skal være mere effektiv. I øjeblikket går det simpelthen for langsomt i forhold til at indfri vores klimamål og vriste os fri af afhængigheden af naturgas, siger han.
Samlet er der vindmøller og solceller på land med en kapacitet på 5780 MW. Ringkøbing-Skjern, Lolland og Randers kommuner ligger i spidsen og leverer tilsammen 20 procent af al vedvarende energi. Ti kommuner leverer sammenlagt 45 procent af al den vedvarende energi, som bliver produceret på land.
Kapaciteten for solceller er opgjort i landvindsækvivalenter for at tage højde for den forskel, der er i output fra 1 MW landvindmøller og 1 MW solceller. Solceller producerer 1100 fuldlasttimer om året, og vindmøller producerer 3400 fuldlasttimer. 1 MW solcelle svarer altså til 0,32 MW landvindsækvivalent.
Kilde: Green Power Denmark