
Rebild Kommune var tidligt ude med at forsøge at skære elforbruget til gadebelysning, og nu er kommunen kommet til et punkt, hvor man ikke komme længere ned. En yderligere besparelse vil betyde, at man sætter fædselssikkerheden over styr, og øger risikoen for faldulykker.
Siden 2013 har vi nedbragt det samlede elforbrug til gadebelysning med hele 69 procent. Det har vi gjort ved at skifte til LED belysning og reducere belysningen i nattetimerne mellem kl. 23 og kl. 5 med 50 procent. Vi kigger løbende på mulighederne for at spare, og det vil vi blive ved med, forklarer direktør for området, Jytte Gad Lauridsen.
Ud over selve sikkerheden ved at slukke mere lys, er der også en rent praktisk udfordring, hvis man fx skulle slukke kun dele af en gadebesyning.
Direktøren forklarer, at det nuværende netværk af gadelygter kræver, at elektrikere skal ud til hver enkelt lygte og fjerne sikringerne, for at slukke lygten. Processen ville tage omkring fire til fem uger, både når sikringerne tages ud, og når de skal sættes i igen. Samlet set ville en sådan proces koste nogenlunde det samme, som man ville have kunne spare på tiltaget.
I forbindelse med julehandelen har kommunen også kigget på omkostningerne ved julebelysningen. Beregninger viser, at julebelysningens elforbrug svarer til 30-40.000 kr., hvilket udgør ca. to procent af kommunens samlede udgifter til gadebelysning.
Det er de enkelte handelsstandsforeninger eller lokale foreninger, som endegyldigt beslutter omfanget af julebelysningen. Mange steder sparer man på strømmen ved at have lyset tændt i kortere perioder i løbet af dagen.
Besparelsen på gadebelysningen har i år fået selskab af en besparelse på varmen. Ligesom mange andre kommuner er der skuret ned for varmen, og fokus på at slukke skærme og lys i alle de kommunale bygninger
Vi har ikke automatisk styring af lyset i alle kommunale bygninger, så der vil være tilfælde, hvor man glemmer at slukke lyset, siger direktøren.
Kilde: Rebild Kommune