
Indtil nu har danskerne sådan generelt holdt igen med at give løs på energiforbruget, men i oktober gik det galt i Østdanmark. Forbruget steg med markante 14 procent, ifølge tal fra netselskaberne Cerius-Radius.
Og selvom oktober faktisk var koldere end sidste år, skal svaret på merforbruget næppe findes i temperaturen, men et helt andet sted.
– Elpriserne var i oktober de laveste i mere end to år, og når prisen for en kilowatttime falder, så er danskerne mere tilbøjelige til at skrue lidt op for elradiatoren eller varmepumpen. Og man tænker måske lidt mindre over sit generelle forbrug, når det ikke slår igennem på elregningen på samme måde som sidste år, fortæller chef i Cerius-Radius, Cäthe Bay-Smidt.
Det er dog ikke udelukkende fordi man har brugt løs af energien i det østlige del af landet. Også et øget udbredelse af varmepumper og elbiler sætter sit præg på forbruget.
Men uagtet det er forbruget steget. Dog holder en ny vane ved, og den er kommet efter netselskaberne ændrede på deres tarif model, så der var penge at hente ved at flytte forbruget væk fra kogespidsen.
Det har kunderne i Østdanmark været rigtig gode til hele året, og Cäthe Bay-Smidt glæder sig over, at kunderne holder fast i denne gode vane. Når forbruget bliver fordelt ud over hele døgnet, mindsker det nemlig spidsbelastningerne i elnettet.
– Vi kan se, at kunderne stadig sætter elbilen til at lade forskudt og fortsat bruger timeren på vaske- og opvaskemaskinen, så de kører om natten. Vi håber på, at det er en vane, der er kommet for at blive. Det spiller nemlig en stor rolle i at holde udgifterne til forstærkning og udbygning af elnettet nede, og samtidig kan vi som netselskaber prioritere vores ressourcer og investere i nettet de steder, hvor udviklingen går stærkest, fortæller Cäthe Bay-Smidt.
Kilde: Cerius-Radius