
Solceller er typisk enten placeret i store jord-anlæg eller på tage, men hvorfor ikke anvende det, som vi allesammen går på – fortovet.
Det mener ungarske Platio Solar vi burde gøre, og de har udviklet en ny såkaldt PV-belægningsapplikation, der er beregnet til at lægge på jorden.
Modulerne kommer i varianter med konventionelle monokrystallinske og polykrystallinske celler, med et valg mellem klart eller opalt glas. Alle produkterne måler 353 mm x 353 mm x 41 mm og vejer 6,5 kg.
De polykrystallinske produkter har en 156 mm x 156 mm 18,6 procent effektive solceller, med en nominel effekt på 18,2 W. De monokrystallinske paneler har en konverteringseffektivitet på 22,3 procent. De er fremstillet med fire celler, der måler 158,7 mm x 158,7 mm.
Panelerne er dækket af 10 mm hærdet glas behandlet med et syreætset mønster. De er også udstyret med en ramme lavet af en polymerkomposit baseret på lavdensitetspolyethylen (LDPE) og højdensitetspolyethylen (HDPE) med matrixdannende materiale.
Og de kan anvendes til mere end bare fortov. De kan også anvendes til køreflader – dog ikke alle steder.
Alle moduler har en maksimal tilladt hjulbelastning på 2 tons pr. modul. Fabrikanten hævder, at et køretøj med en maksimal vægt på 8 tons kunne køre på modulerne, så de kan ikke anvendes til regulær vejbelægning. Det har nu heller aldrig været tilfældet, understreger virksomheden.
Platio Solar sagde, at solcellerne har samme livscyklus som dem, der bruges i konventionelle paneler, på trods af at de er udsat for mekanisk belastning.
Kilde: PV magazine