
De fleste løsninger med solceller på taget er den klassiske vej, solpaneler sættes ovenpå det eksisterende tag. Men hos danske Innogie har man tænkt anderledes lige fra den spæde start – her skal solceller så at sige være selve taget.
Ved at lade solpanelerne være selve taget, kan op til 80 procent af hustandens energibehov blive CO2-fri, og nu skal en ny finansiering fra Danmarks Grønne Investeringsfond udbrede soltaget internationalt.
– Der er ikke andre i markedet med en lignende løsning. Et traditionelt tag er et inaktivt areal, som man kan udnytte meget bedre. Vores solcelletag sørger for, at energien bliver produceret der, hvor den skal bruges – nemlig i folks hjem. Og så er det CO2-frit og godt for miljøet. Vores ambition er nu at udbrede løsningen internationalt, siger adm. direktør Michael Ariel Nielsen.
Innogie udgør det primære tag på bygningen. Solenergien omdannes til elektricitet, som benyttes af bygningens apparater og som ”brændstof” i en el-bil. Herudover kan taget tilføre energi til en varmepumpe, der genererer varme og varmt vand rundt i bygningen. Et batterisystem lagrer energien fra dagen til natten, og et kontrolsystem sikrer den optimale performance af det totale energisystem.
– Det patenterede system byder på en spændende eksportmulighed. Både nybyggeri og den eksisterende bygningsmasse vil kunne opnå store besparelser ved at gøre taget aktivt i stedet for, at det er passive flader som i dag. Samtidig er der allerede internationalt fokus på tilsvarende løsninger, så potentialet for at nå ud på nye markeder er stort, siger direktør i Danmarks Grønne Investeringsfond, Michael Zöllner.