
De fleste kender de danske klimamål om 70 procents reducering og en et vidt antal elbiler. Det er en del af vores klimamålsætning, men kigger man i stedet på målsætninger og strategi for energieffektivitet og energiforbrug, bliver man slemt skuffet.
Der er nemlig slet ikke nogen, og den manglende fokus på området har da gjort, at vi langt fra er det foregangsland, som vi ynder at se os selvom som.
Organisationen Synergi har gennemgået de internationale energidata-databaser Odyssee og Mure, og her er vi bestemt ikke blandt toppen.
Danmark residerer på en samlet syvendeplads for energieffektivitet – efter lande som Estland, Rumænien og Grækenland.
Det Internationale Energiagentur og andre internationale aktører i klimakampen har flere gange slået fast, at et klogt og effektivt energiforbrug er helt afgørende for at lykkes med den grønne omstilling. Vi har brug for meget mere grøn energi til vores varmepumper, elbiler, fjernvarme osv. Energieffektivitet er den brik, der kan få puslespillet til at hænge sammen og sikre, at vi når hurtigere i mål. Det potentiale bør ambitionerne for vores energiforbrug afspejle, siger Katrine Bjerre M. Eriksen, direktør i Synergi.
Mål og en strategi for et effektivt energiforbrug bør derfor være en bunden og tidlig opgave for den kommende regering, mener Katrine Bjerre M. Eriksen.
Det haster med at få omstillet vores energi fra sort til grøn, så vi udleder mindre CO2. Vi har også travlt, fordi vi på den måde hurtigere bliver fri af den russiske energi, og fordi et lavere energiforbrug er godt for både virksomheder og da danske husholdninger, der betaler unødigt meget for deres energi. Derfor bør den kommende regering sætte konkrete mål og udarbejde en strategi for et smart og effektivt energiforbrug i løbet af 2023.
I den forbindelse kan det være en god idé at kigge mod vores sydlige nabo, Tyskland. Under energikrisen var den tyske regering hurtigt ude med en bred vifte af energibesparende tiltag i blandt andet offentlige og private bygninger.
Scholz-regering har tilsyneladende analyseret energikrisen grundigt og er nået frem til, at det giver rigtig god mening at investere i et lavere energiforbrug og tilsvarende lave energiregninger i stedet for at skyde en masse penge i at subsidiere høje energiregninger. Begge typer af investeringer afbøder den økonomiske effekt af energikrisen – subsidier løser bare ikke kriserne, mens investeringer i et lavere forbrug er nøglen til et grønnere energisystem, uafhængighed af Rusland og lavere energiregninger. Jeg håber, det nye folketing og den kommende regering vil kigge mod syd for inspiration og samtidig har ambitioner om at gøre Danmark til et foregangsland for energieffektivitet. Det er vi ikke i dag – men det bør vi være, påpeger Katrine Bjerre M. Eriksen.
Kilde: Synergi