Man må kigge langt efter AI-løsninger indenfor byggeområdet, og nye tal fra Danmarks Statistik underbygge den erfaring. Mens 38 procent af industri-virksomhederne har taget AI til sig, så gælder det kun for 3 procent indenfor bygge- og anlæg.
AI og elbranchen kunne ellers være en oplagt kombination. Den nye teknologi kunne snildt overtage en række opgaver i det daglige, og ville i samme omgang dæmme op for manglen på elektrikere, der præger branchen.
Ydermere er der en del tekniske løsninger, som bare kan plukkes ned fra hylderne allerede i dag. Det er ikke udstyr, som enten først er på vej eller i udviklingsfasen.
– Vi har vist et stort uindfriet potentiale for at automatisere og opnå effektiviseringsgevinster, som jeg håber, får flere i branchen til at tage springet ud i “robothavet”, siger Maria Schougaard Berntsen, underdirektør i TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Faktisk kan op mod 14 procent af den forventede mangel på arbejdskraft i elbranchen i 2030 løses ved, at installationsvirksomhederne tager de kendte automationsløsninger i brug. Vel at mærke dem, de kan købe allerede i dag, viser en analyse fra TEKNIQ Arbejdsgiverne/Dansk El-Forbund
Det er opgaver som træk af kabler, hulboring i vægge og lofter, opmåling og afmærkning samt rilleskæring, der med fordel kunne lægges i hænderne på AI.
En af årsagerne til, at mange virksomheder ikke kaster sig i armene på teknologien, kan skyldes en manglende viden om, hvordan man kommer i gang.
– Vi har manglet et overblik over automationsmulighederne i branchen. Nu kan vi vise, hvordan man kan gribe det an – og at selv mindre virksomheder kan drage fordele af automatisering uden, at det behøver at koste en bondegård. De bedste resultater kommer, når ledelse og medarbejdere er i dialog om mulighederne, siger Lars B. Sørensen, områdeleder i Dansk El-Forbund.
Læs hele analysen fra TEKNIQ Arbejdsgiverne/Dansk El-Forbund
Kilde: TEKNIQ Arbejdsgiverne