Peterskirken skinner i nyt lys

Ny interiørbelysning installeret på få dage med Wieland Electrics gesis stikbar installation.

 

Hvert år beundrer millioner af mennesker Peterskirken i Rom. Med sin nye interiørbelysning er den blevet endnu mere strålende. Installationsarbejdet, der foregik i højder op til 110m, blev afsluttet på få dage, uden afspærringer og uden at påvirke de mange besøgende. Den innovative installationsteknologi, der gjorde dette muligt, kom fra Wieland Electric.

Peterskirken, der er centrum for den romersk-katolske kirke, er desuden hjemsted for utallige store kunstværker. Disse vil nu kunne skinne endnu mere takket være et nyt og innovativt lyssystem fra Osram®. Det samme vil den unikke arkitektur inde i selve kirken. Til dette formål blev ca. 100.000 lysdioder installeret i 780 specielle armaturer og næsten 20 km LED kabel lagt. Installationen var et enormt projekt, der krævede omhyggelig planlægning. Afspærringer eller endda lukning af Peterskirken skulle undgås samtidig med, at man skulle sikre både installatører og besøgendes sikkerhed. Installationen foregik også i katedralens kuppel, hvilket betød, at arbejdet skulle foretages i en betydelig højde. Af disse grunde valgte Vatikanet den innovative stikbare installationsteknologi fra Wieland Electric. Plug & play – Nem, hurtig og sikker installation.

Wielands Electrics stikbare installation består af komponenter, der er konfektioneret og testet 100% fra fabrikken. Dette betyder, at installationen kan planlægges i mindste detalje på forhånd.
Kablerne blev leveret konfektioneret i den korrekte længde og mærket med deres respektive brugssted. Installationstiderne i Peterskirken kunne derfor reduceres med ca. 70 procent sammenlignet med konventionel installation. Det tog kun et par dage, at installere det nye belysningssystem.

Plug & play-metoden erstattede arbejdskrævende montage af konventionel installation med kabler, der skulle strippes og af isoleres m.m. Det var også et reelt plus med hensyn til sikkerhed, som Stephan Lauer, der er ansvarlig for globale lys- og bygningsprojekter hos Wieland Electric, påpeger: ”Det blev installeret under løbende drift, mens næsten 30.000 folk besøgte Peterskirken dagligt. At tabe en skruetrækker fra denne højde, er ikke en mulighed. Denne fare blev elimineret, fordi gesis systemet kan installeres uden brug af værktøjer. Til installationen blev der anvendt GST18- og RST20-stik og fordeler blokke (3-polet og 5-polet til armaturer, der kan dæmpes med DALI)”

Den nye interiørbelysning er ikke det første projekt Vatikanet, Osram® og Wieland Electric GmbH har realiseret sammen. RST20 er tidligere blevet anvendt ved udendørs installation på Peterspladsen, der allerede har skinnet i et nyt lys siden sommeren 2016. Også dette projekt involverede Wielands stikbare installations forbindelsesteknologi. For at forhindre endda kraftigt regn på Peterspladsen i at forårsage kortslutning, blev gesis RST-stik valg. RST20 opfylder (IP66, IP68, IP69) og er dermed tætte.