
Da den røde snor til PtX-anlægget Kassø ved Rødekro blev klippet, var det på flere måder en historisk dag. Anlægget, der omdanner strøm fra sol og vind til 42.000 tons grønt brændstof til bl.a. skibs- og luftfarten, er det første kommercielle e-metanolanlæg i Danmark – og det største produktionsanlæg i verden til dato.
Halvdelen af brændstofferne skal udskibes til rederigiganten A.P. Møller-Mærsk via Aabenraa Havn. Mærsk benytter dernæst e-metanolen i deres metanolskibe, i første omgang til containerskibet Laura Mærsk.
– Åbningen af Kassø er historisk. Danmark er det første land i verden til at producere grønne PtX-brændstoffer i så stor skala, og anlægget i Rødekro er derfor et vidnesbyrd om den pionerånd og fortsatte innovationskraft, vi besidder i den grønne omstilling herhjemme. Vi var de første til at blive verdensførende til at producere grøn strøm fra vind, og nu viser vi også vejen til, hvordan den grønne strøm kan omdannes og forædles til grønne PtX-brændstoffer, siger Kristian Jensen, adm. direktør i Green Power Denmark.
PtX-anlægget i Kassø har kapacitet til at producere 42.000 ton e-metanol om året, når det er i fuld drift. Der er indgået aftale om, at halvdelen af brændstofferne udskibes til rederigiganten A.P. Møller-Mærsk via Aabenraa Havn. Mærsk benytter dernæst e-metanolen i deres metanolskibe, i første omgang til containerskibet Laura Mærsk.
Blandt Kassøs andre kunder finder man flere af Danmarks største virksomheder, da både LEGO og Novo Nordisk vil anvende e-metanolen som erstatning for de fossile elementer i deres plastprodukter.
– Kassø er et fyrtårnprojekt for PtX-industrien i Danmark, og vi har alle forudsætninger for at skabe et nyt, dansk erhvervseventyr. I takt med at vores egne, nationale udledninger går ned, er det tiltagende vigtigt, at vi løfter blikket og ser på, hvordan vi kan nedbringe de internationale udledninger. Her kan grønne PtX-brændstoffer fortrænge brugen af sorte brændsler i både skibs- og luftfarten. Det er først og fremmest godt for klimaet, men det øger også vores energiuafhængighed og sikrer en robust, europæisk forsyning, hvilket er mindst lige så vigtigt i disse usikre, geopolitiske tider, siger Kristian Jensen.
Sammen med European Energy, Mærsk, Siemens Energy og østrigske OMW deltager Kristian Jensen i en high-level rundbordsdiskussion, der netop ser nærmere på, hvordan produktionen af grønne brændstoffer kan skaleres op i de kommende år.
Kilde: Green Power Denmark