Prysmians nyeste fartøj undergår søprøver

I februar 2021 blev Prysmian Groups nyeste kabellægningsfartøj Leonardo da Vincis hovedmotorer tændt for første gang på Vards skibsværft i Brattvåg, Norge. Efter at have gennemgået de sidste monteringsfaser, er det rekordstore skib endelig klart til at sætte en ny milepæl – at forlade værftet på sin første sejlads på åbent hav, drevet ved hjælp af egne motorer.

Herefter begynder en række søprøver for at teste dødvægt, hastighed, trækkraft med videre. I midten af 2021 vil Leonardo da Vinci være klar til fuldt drift og kabelinstallation. Fartøjet vil øge Prysmian Groups alsidighed indenfor  undersøiske projektet takket være avancerede installationsfunktioner samt bæredygtig designet motor- og fremdriftsindstilling.

Første fase af søprøver
 
Leonardo da Vinci vil gennemgå søprøver over to uger i form af tre testfaser, hvoraf den første omhandler boarding og generel mønstring i mess room. Forskellige indstillinger udføres for at gøre sig klar til tekniske søprøver, såsom finjustering af hovedfremdrift og drev, bovpropeller og drev, batterisystem, hovedmotorer, ferskvandsproduktionsanlæg, autopilot og DP.

Anden fase af søprøver

Den anden fase af søprøver er den længste. Det starter med ankervindtest, hvor  ankeret smides ned i en vanddybde på mindst 90 meter og også bremsesystemet testes.

Derefter er det tid til at teste nødsænkning af SB-redningsbåd, hvor redningsbåden sænkes ned til vandlinjen. Hensigten med denne test er at demonstrere nødsænkning af Lifeboat SB i henhold til nødprocedure fra Lifeboat davit.

Fartøjets farthastighed er et andet vigtigt trin i søprøver. Denne test skal udføres med et tilstrækkeligt antal hovedgeneratormotorer i gang. Målinger udføres via navigations-GPS.

Derefter er det tid til at teste hovedfremdriftssystemer, styretøj, manøvre, strømstyringssystem, navigations- og kommunikationsudstyr, autopilot, strømprofil, termisk billeddannelse, drev, energilagringssystem, uovervåget maskinrum, hovedfremdrift, støj, vibrationer og andre tekniske tests.

Sidste fase af søprøver

I sidste fase udføres endelige test og målinger på spil, pullert, 100 tons kran, A-ramme samt bugserings- og løftespil, som understøtter gravværktøjer til kabel installationsoperationer.

Fakta om fartøjet

Med en længde på 171 meter og en bredde på 34 meter vil Leonardo da Vinci kunne tilbyde en forbedret projektalsidighed takket være avancerede funktioner såsom:

 • 2 roterende platforme på 7.000 og 10.000 tons – højeste karruselkapacitet på markedet
 • Skibet er udstyret til at udføre kabelinstallationer ned til 3.000 meters dybde.
 • Capstan kapacitet på op til 100 ton er det dobbelte af branchens gennemsnit.
 • 2 uafhængige nedlægningslinjer for øget operativ fleksibilitet
 • Trækkraft på ca. 200 ton, med mulighed for at udføre komplekse installationsoperationer, der understøtter en række gravsystemer og værktøjer som Heavy Duty Plough, Hydroplow, Sea Mole and Otter.
 • DP3-system. Skibet klassificeres med en forbedret kraft- og kontrolredundans til dynamisk positionering.
 • Hybrid fremdrift med 6 generatorer og 2 energilagringssystemer (750 kW hver) på i alt 21 MW.
 • Batteripakkerne akkumuleres ‘peak shaving’, når energibehovet er stort, hvilket giver fartøjet mulighed for en begrænset anvendelse af generatorer under specifikke driftsforhold, hvilket resulterer i et lavere brændstofforbrug og -emission.
 • Driftsautonomi på 90 dage og en transithastighed på over 14 knob.
 • To lukkede hangarer til fjernbetjente køretøjer (ROV’er).
 • Et helideck, der er certificeret til start og landing af Sikorsky S92-typen (18 passagerer) og AW 101.