Prysmian typetester deres største landkabel til dato

I forbindelse med udfordringer til energiomstillingen, leder transmissionssystemoperatører (TSO’er) efter måder hvorpå de kan øge deres netværks transmissionskapacitet og samtidig begrænse energitab og omkostninger. Af denne grund har Prysmian Groups Pikkala (Finland) og Delft (Holland) fabrikker samarbejdet om at fremstille de største landkabel prototyper, de nogensinde har lavet.

“Til 400 kV AC producerede Pikkala en 3000 mm2 1-leder kabelprototype, mens Delft valgte at producere en 4000 mm2 1-leder kabelprototype – begge med aluminiumleder for at øge transmissionskapacitet,” forklarer Tuomo Kouti, Chief Engineer fra Prysmian Finland.

Større kabler kræver også større muffer og ende-afslutninger. Derfor blev et sæt Click-Fit tilbehør designet og fremstillet til de nye tværsnit. De to nye kabelsystemer kvalificeres efter specifikationer fra store nordeuropæiske TSO’er – og hertil samarbejdede R&D-teams fra begge fabrikker om installation og typetestning af et hybrid-loop bestående af de nye kabelprototyper og tilbehør.

Til ekstra højspænding (EHV) kræver internationale standarder såvel som kunder en systemtilgang, hvor kabler skal kvalificeres sammen med tilbehøret, som et helt system. Korrekt installation af EHV-tilbehør er kritisk, og procedurerne skal derfor også være kvalificerede til systemet.

”Det var ikke en let opgave at finde de korrekte testindstillinger til system-loopen. Prototypernes store kvadrat tvang os til at udvide grænserne for vores testudstyr. Vi stod over for mange nye udfordringer, som for eksempel at holde begge kabler inden for temperaturgrænserne ved spændingstests eller at udføre en lynimpulstest ved 1.425.000 volt. Selv det at trække kabler inde i laboratoriet var ikke en nem opgave”, forklarer Riccardo Bodega, NWC HV Click-Fit System Manager.

De to nye kabelsystemer er forsæt under typetestning for endelig kvalificering.