Prysmian leverer kabel til Aarhus letbaneprojekt

Prysmian leverer kabler til Aarhus letbaneprojekt

Prysmian Group skal levere omkring 300 kilometer lavspændingskabel til første etape af den nye Aarhus Letbane eller Light Rail Project, det første letbaneprojekt i Danmark, som i øjeblikket er under opførelse.

Koncernen skal levere AFUMEX® armerede kabler til et samlet beløb på € 1 mio. Kablerne vil blive produceret på to fabrikker i Italien (Merlino og Giovinazzo) og vil dække over 75% af behovet for lavspændingskabler til projektet.

“Denne type kabel efterspørges i stigende grad af offentlige myndigheder og organisationer for dets brandhæmmende egenskaber og evne til at beskytte mennesker og udstyr fra giftige og ætsende gasser”, udtalte Michele Mossio, T&I og OEM direktør for Prysmian Italien.

Kunden er et italiensk-tysk konsortium af Ansaldo STS og Stadler Pankow, der blev tildelt det nøglefærdige projekt tilbage i 2014, med at anlægge og udstyre den første etape af Århus letbaneprojekt. Ansaldo STS er et italiensk transportselskab med en global tilstedeværelse inden for jernbane signalering og integrerede transportsystemer til passagertrafik og godstransport. Ansaldo var leverandør af 34 førerløse tog samt signalsystemer til Københavns Metro M1 og M2. Stadler Pankow vil levere det rullende materiel, mens Ansaldo STS er ansvarlig for at levere infrastruktur, herunder skinner, overliggende signalering, kontrol og vedligeholdelsescenter.

Det første letbaneprojekt i Danmark, også kaldet Århus Light Rail Project eller Aarhus Letbane, har været under opførelse siden 2013. Når det er gennemført, vil det introducere en tovejs letbane gennem det centrale Århus. Første fase forventes afsluttet i 2017 og vil involvere ca. 110 km af letbane med 51 stoppesteder.

Den første etape af letbaneprojektet vil forvandle to eksisterende jernbaner (Odderbannen 30 km og Grenaabanen 70 km), der begge kører ind til Aarhus Hovedbanegård til eldrevne letbaner samt etablere 12 km af nybygget tosporet letbane, gennem den tættest befolkede del af Aarhus. Den nye linje starter fra Nørreport, nord for Århus H, og vil passere gennem det centrale Århus med i alt 18 stoppesteder, såsom Århus Universitetshospital, Aarhus Universitet, Skejby og Lisbjerg inden tilslutning til den eksisterende Grenaabane, ved Lystrup.

Aarhus Light Rail Project skønnes at bidrage med 47 GW af årlige energibesparelser og reducere 7.300 tons af CO²-udledning hvert år.

aarhus_letbane