Prysmian Finland leverer kabler til Estonisk ø-forbindelse

Forbinder øen Muhu og Saaremaa med fastlandet

Prysmian Group Finland har underskrevet en aftale med Elering, en selvstændig estisk transmissions systemoperatør (TSO), om levering af højspændings land- og søkabler til en ny kabelforbindelse fra Estlands fastland til øen Muhu og derfra til øen Saaremaa, under Väike Väin strædet. Den nye kabelforbindelse vil forbedre elforsyningssikkerheden i Saaremaa og Hiiumaa markant.

Søkablet under begge stræder vil bestå af et 3-faset 190 mm diameter kabel med en 520 ampere kapacitet og en vægt på 67 kg/km. Et fiberoptisk kommunikationskabel indlejres i havbunden sammen med søkablet, for at reducere risikoen for skader som følge af ankre og andre eksterne faktorer.Forbindelsen til øen Muhu er næsten 11 kilometer lang, hvoraf søkablet udgør cirka 10 kilometer. Forbindelsen fra øen Muhu til transformerstationen på Saaremaa er 6,7 kilometer lang, hvoraf søkablet udgør 4,7 kilometer. Installation af de 110 kV kabler, som produceres på koncernens fabriksanlæg i Pikkala (Finland) begynder i slutningen af ​​sommeren 2019 og fortsætter ind i 2020. Søkablerne vil blive nedpløjet godt 1,5 meter i havbunden og overdækket igen.

Väike Väin projektet anslås at kost cirka 5,4 millioner euro.

Det nye 110 kV søkabel erstatter to ældre 35 kV søkabler mellem fastlandet og øen Muhu. I 2015 blev det første 110 kV søkabel leveret af Prysmian Group, installeret over Suur Väin strædet og det har hidtil stort set været ansvarlig for transmission af elektricitet fra fastlandet til øerne Muhu, Saaremaa og Hiiumaa.