Lemvigh-Müller

Overvågning hjælper Rungsted Havn tilbage på ret kurs

Havnen oplevede et stigende antal tyverier og indbrud i gæsternes biler – nu har de fået en smart løsning, som skal ændre på den statistik.

Det er ikke kun sejlere, fiskere og landkrabber på tur, der lægger vejen forbi Rungsted Havn i Nordsjælland. I en periode har havnen haft store problemer med tyve, som har brudt ind i parkerede biler. Havnen huser blandt andet ti restauranter, og det er især de sultne gæsters biler, det er gået ud over:

“Det stigende antal indbrud resulterede i, at mange valgte ikke at parkere her – eller helt stoppede med at komme. Det endte med at give os et dårligt ry, og det gik ud over vores gæster, restauranterne og hele driften af havnen”, siger havnechef, Anders Söderberg.

For at forhindre og opklare flere tyverier og samtidig skabe mere tryghed på havnen valgte havnekontoret tilbage i 2016 at undersøge mulighederne for videoovervågning. Men det skulle ikke være en hvilken som helst løsning – Anders Söderberg og Rungsted Havn havde på forhånd en række helt konkrete krav.

Ønskes: ‘havnebestandig’ løsning

Videooptagelserne skulle have så høj en detaljegrad, at man kunne se nummerplader og genkende personer, og derudover skulle kameraerne kunne holde til de hårde og skiftende vejrforhold. Samtidig udgjorde den manglende belysning en udfordring – der er ikke meget lys på havne, da det påvirker den maritime trafik, og derfor var det vigtigt, at optagelserne skulle give klare billeder selv om aftenen og i den mørke vinterperiode, hvor tyvene typisk slår til. Endelig skulle det også være nemt at bruge systemet.

Løsningen blev 25 kameraer fra producenten Dahua, som er en af de største kameraleverandører i verden, installeret af sikringsvirksomheden SeeSafe og leveret af stål- og teknikgrossisten Lemvigh-Müller.

Læs også: Det nyeste inden for alarm, sikring og overvågning

Kompromisløs trådløs kvalitet

“I samarbejde med Lemvigh-Müller fandt vi frem til en løsning, hvor alle kameraerne er tilsluttet en wi-fi-forbindelse. Kameraerne, som er med Starlight-teknologi, giver farvebilleder i så lang tid som muligt, også i skumringstiden, inden det slår over på infrarødt lys. Havnen har også fået et 4K-kamera, der giver en høj detaljegrad og gør det lettere at se eksempelvis nummerplader eller genkende personer. Samtidig har løsningen den fordel, at havnechefen nemt kan tilgå kameraerne via en app”, siger sikringskonsulent fra SeeSafe, Jannik Bodholdt.

Sparede på installationen

Han fortæller yderligere, at en kablet videoovervågningsløsning normalt giver den bedste stabilitet i forhold til optagelser og billedkvalitet med det antal kameraer, der skal til på så stort et område som Rungsted Havn. Men da det meste af arealet er asfalteret, ville det blive for dyrt at grave kabler ned, og derfor blev der i stedet tænkt i trådløse baner – uden at gå på kompromis med kvaliteten.

Et stærkt samarbejde

Der er tale om en unik overvågningsløsning, som SeeSafe, Lemvigh-Müller og Dahua har fundet frem til sammen – og samarbejdet mellem installatør, grossist og producent har været godt, ifølge Jannik Bodholdt:

“Vi ved rigtig meget inden for sikringsområdet, men det gør Lemvigh-Müller også. Og nogle gange er det vigtigt at sparre med hinanden for at finde frem til de muligheder, der kan imødekomme kundens behov på bedste vis. Samtidig har Dahua været gode til at tage imod vores input. Det, at producenten er inden for rækkevidde og klar til at tage imod feedback fra os, som er i marken, er unikt”.

Første tyv fanget på fjorten dage

Hvor mange tyverier overvågningen ligefrem har opklaret, kan Anders Söderberg ikke oplyse. Men allerede 14 dage efter kameraerne kom op, blev den første tyv fanget, og kameraerne har også hjulpet med at opklare andre situationer – såsom da en sejlers jolle en morgen blev fundet med en knækket mast.

“Vi har ikke sat kameraerne op for at holde øje med vores gæster – men deres ting”, siger han.

Fakta

Sag: Rungsted Havn, 2960 Rungsted

Leverandør: Lemvigh-Müller A/S. For yderligere information kontakt Lemvigh-Müllers afdeling for Alarm, Sikring og Overvågning på tlf. 36955499

Installatør: SeeSafe. For yderligere information kontakt sikringskonsulent Jannik Bodholdt, tlf. 20857479

Overvågningsløsning: I alt 25 kameraer bestående af Dahua Starlight, et 4K kamera fra Dahua samt Super NVR fra Dahua. App fra Dahua. Der blev ligeledes støbt syv master, som kameraerne sidder på.