Nye krav til kabler – det skal du være opmærksom på

kabler_nye-krav_foto_web

Til sommer træder nye krav til dokumentation og brandklassificering af en række kabler i kraft. Her kan du få helt styr på, hvad det betyder for dig

Byggevareforordningens (også kaldet CPR) standard for kabler EN 50575, ”Stærkstrøms-, signal- og kommunikationskabler. Kabler til generel anvendelse inden for byggeri og anlæg med krav til reaktion ved brand”, træder i kraft den 1. juli 2017 efter et års overgangsperiode. Den skal sikre, at alle kabler, der anvendes til fast installation i bygninger, lever op til de fælles regler og standarder, som gælder i hele Europa.

Det går ændringerne ud på

Ændringerne betyder, at CE-mærkning på kablerne er obligatorisk, hvor den før var frivillig. Mærkningen skal findes på kablet, på emballagen, på en mærkat eller i en kombination af disse. Desuden skal der udarbejdes en ydeevnedeklaration (DoP-erklæring) for hvert enkelt produkt – og den skal også forefindes elektronisk.

Kablerne skal ligeledes leve op til en ny brandklassificering, som baseres på test af energiindhold, syredannelse, udsendt varmeffekt, røgudvikling, dråbedannelse og flammespredning. De tidligere brandklasser bliver erstattet af syv nye klassifikationer fra A til F, som bliver beskrevet i standarden.

Der er styr på dokumentationen

”Selvom det er producentens ansvar at leve op til de nye krav, så kan vores kunder være helt sikre på, at vi som grossist kun handler med leverandører, som har styr på dokumentationen. Det vil sige, at de kabler, vi markedsfører efter den 1. juli 2017, vil være behørigt CE-mærket og dokumenteret med en DoP-erklæring online,” fortæller Claus Lund, der er kategorichef hos Lemvigh-Müller, som har et stort udvalg af kabler til blandt andet byggeri.

Læs mere om de nye krav til kabler her

Vær opmærksom på, at grossister har ret til at sælge de kabler, de har på lager – også efter skæringsdatoen. Derfor kan man i en periode stadig støde på produkter, der ikke lever op til kravene ifølge den nye Byggevareforordning, men det er inden for lovgivningens rammer. Grossisterne må dog ikke indkøbe kabler, der ikke lever op til de nye standarder, efter den 1. juli 2017.

Ved opførsel af nybyggeri kan der forekomme kontraktuelle krav om overholdelse af det nye bygningsreglement, og dermed anvendelse af de nye CPR-godkendte kabler. Lemvigh-Müller leverer selvfølgelig kabler i henhold til disse ønsker.