Klart lys over Flyvevåbnets nye helikoptere

Lager- og sportshal-armaturet Arago fra producenten Intra giver et højt lysudbytte og kan monteres direkte eller nedhængt. Her er det brugt i hangarhallen hos flyvevåbnets Eskadrille 723 i Karup.

 

Der blev stillet specielle krav, da Flyvevåbnets Eskadrille 723 i Karup i Midtjylland skulle indrette faciliteter til sine nye MH-60R Seahawk-helikoptere. De supermoderne amerikanskbyggede helikoptere skal blandt andet bruges til farvandsovervågning, suverænitetshævdelse samt eftersøgnings- og redningsaktioner.

Et af kravene var, at en forplads i forbindelse med en nyopført hangar til Seahawk-helikopterne skulle holdes helt fri for forhindringer. Den udfordring blev løst med meget kraftige LED-projektører monteret på en mast oven på hangarbygningen.

”Når en meget stor plads skal belyses med relativt få armaturer, skal de op i en stor højde, men det var nødvendigt for at holde pladsen fri for forhindringer,” forklarer Morten Struve Nielsen, projektleder hos rådgivningsvirksomheden NIRAS og tilsynsførende i forbindelse med opførelsen af den nye hangar.

Armatur med masser af lys
NIRAS har tidligere løst en række rådgivnings- og byggeledelsesopgaver for forsvaret, og i forbindelse med projekteringen af belysningen til Eskadrille 723’s faciliteter har Morten Struve Nielsen trukket på Lemvigh-Müllers team af belysningsteknikere. Det førte blandt andet til valget af et Nordic North LED-armatur på 800 watt fra producenten Lysel. Trods en massiv lysstrøm på 88.000 lumen fra armaturet, der især bruges i lufthavne, havneområder og på stadioner, skulle der fire eksemplarer til for at opnå den ønskede lysmængde på forpladsen.

Nordic North 800W-armaturer fra producenten Lysel er monteret på master i 24 meters højde.

Nordic North-armaturserien har alsidige monteringsmuligheder og en særlig linseteknik, der giver mulighed for en meget præcis styring af lyset. Det var afgørende for at undgå blænding i det kritiske område, hvor helikopterne skal kunne manøvreres sikkert døgnet rundt og under alle tænkelige vejrforhold.

Vægt på økonomi og holdbarhed
Indendørs i bygningen, der ud over værksted og hangar rummer undervisnings- og mandskabsfaciliteter, adskiller belysningsprojekteringen sig ifølge Morten Struve Nielsen ikke meget fra civile opgaver.

”Når man arbejder for forsvaret er der altid høje krav til sikkerhed, for eksempel i forbindelse med adgangen til byggepladsen. Men selve projekteringsarbejdet er ikke så anderledes. I lokaler som kontorer og værksteder ligner kravene til belysningsløsningen dem, der bliver stillet i andet moderne byggeri. Det vil sige stor vægt på god driftsøkonomi og lang holdbarhed, og her er LED-løsninger et naturligt valg,” fortæller han.

Ud over den udendørs belysning har Lemvigh-Müller leveret armaturer til blandt andet værksteder, undervisningslokaler og gangarealer hos Eskadrille 723 i Karup.

LED-armaturet Aero fra SG Armaturen supplerer lyset fra ovenlysvinduer hos Eskadrille 723 i Karup.