Grøn kabelteknologi til grøn strøm

Hver dag er vi omgivet af en af de vigtigste innovationer, som har dannet grundlaget for det moderne liv, nemlig elektricitet. I Danmark har vi heldigvis strøm i kontakten 99.99 procent af tiden, hvilket er forsyningssikkerhed i verdensklasse.

Vi hylder Strømmens Dag

Men ikke alle lande er så heldige. Derfor har FN i et af sine verdensmål frem mod 2030, inkluderet en målsætning om at sikre alle adgang til pålidelig og moderne energiforsyning til en overkommelig pris.

Den 23. januar er i Norden udnævnt til Strømmens Dag, for at minde os alle samme om, at strømmen ikke er noget, man kan tage for givet. Den er essentiel for vores moderne samfund og så er den ved at blive stadig grønnere. Det er værd at fejre.

Grøn strøm

Jævnfør Dansk Energi satte 2018 rekord for solarenergi med den største elproduktion nogensinde. En sommer med rekord mange solskinstimer betød, at solenergi i 2018 udgjorde 2,8 procent af vores elforbrug. Med en stigning på 25 procent i forhold til 2017. Vindenergi stod for hele 41 procent af det samlede elforbrug med en produktion på 13,8 TWh.

Grøn kabelteknologi

I anledning af Strømmens Dag vil vi gerne slå et slag for vores grønne P-Laser kabelserie, der er designet med HPTE (High Performance Thermoplastic Elastomer) isolation –  et polypropylen (PP) baseret kompound specielt udviklet og benyttet af Prysmian til MV og HV kabler.

HPTE kabelisolation tilbyder samme fordele som tværbundet PE (XLPE) isolation med hensyn til termoplasticitet og termomekaniske egenskaber. Faktisk er det på visse punkter bedre b.la. med hensyn til driftstemperatur, hvor det tillader helt op til 110°C.

Det er karakteriseret ved en trækstyrke på 30-35 MPa, forlængelse ved brud på 700-800%, elasticitetsmodul på 200-300 MPa og termotryk ved 130°C på 95%. Sammenlignes AC elektrisk holdfasthed for HPTE (125-135 kV/mm) og XLPE (125-130 kV/mm) materialer, så ligger de så godt som lige.

Faktisk er HPTE materialets ”renhed” på visse områder bedre end XLPE, idet fejl på tværbundet materiale såsom vandtræer, hulrum og krystallisering mindskes. Selv ved meget lave temperaturer ned til -25°C, har HPTE materialet tillige en forlængelse ved brud på 300%.

Dermed er HPTE isolation, selvom PP baseret, karakteriseret ved en høj fleksibilitet, gode termomekaniske egenskaber og fremragende elektrisk adfærd, som både PE og TPO materialer mangler. PE materiale skal for eksempel tværbindes for at opnå tilfredsstillende termoplastiske egenskaber ved 90°C.

P-Laser

HPTE kabelteknologien blev lanceret af Prysmian tilbage i 2011 under navnet P-Laser. I dag masseproduceres det på flere af koncernens fabriksanlæg blandt andet i Delft, Holland på en dedikeret 10-52 kV linje. Højere spændingsklasser op til hhv. 110 kV, 150 kV, 320 kV, 525 kV og 600 kV produceres på koncernens fabriksanlæg i Gron, Frankrig og Pignataro, Italien.

P-Laser kabler fremstilles på en enkelt, uafbrudt produktionslinje, fra leder til kappe, uden en tværbindings- og afgasningsproces. Herved kan de produceres og leveres hurtigere. Derudover er HPTE isolationen genbrugelig og det udsender ikke metan eller andre biprodukter under fremstillingen.

Anvendelse

P-Laser er specielt egnede i anlæg, hvor der kræves stor overstrømskapacitet såvel som til kystnære- og undersøisk applikation. Kablet opfylder generelle krav til CENELEC HD 605 og HD 620 om aldring i vand såvel som generelle krav til IEC 60502, som er implementeret i den Italienske del af HD normen.

Til dags dato har Prysmian, som den eneste kabelfabrikant der benytter HPTE isolation, produceret mere en 30.000 kilometer en-leder P-Laser kabler til kunder i Holland (Alliander, Enexis), Spanien (Iberdrola) og Italien (ENEL, Acea, Acegas, EN.IT, ELCE, AGO Renewables og F.E.R.A.)

Fordele

  • Ledertemperatur i drift 110°C (maks. 130°C)
  • Sammenlignelig med XLPE egenskaber
  • Mindre risiko for vand træer, hulrum og ambers i isolationen
  • Fremragende vandtæthed ved aldring
  • Fremragende bøjeradius ned til -50°C
  • Uafbrudt produktion og hurtigere levering
  • CO2 reduktion ved produktion
  • Nul afgasning af isolation
  • Genanvendelig og miljøvenlig isolation

Læs mere om vores P-Laser kabelserie på vores danske hjemmeside. I forbindelse med forespørgsler venligst kontakt vores Sales Manager til Elforsyningen Tine Kjeldsen på telefon +45  60 39 27 23 eller e-mail tine.kjeldsen@prysmiangroup.com. For teknisk support venligst kontakt Brian Schneider på telefon +45 60 39 27 64 eller e-mail brian.schneider@prysmiangroup.com