Goldbeck Solar benytter 800 km TecSun til pålidelig drift af afsides solcellepark i Kasakhstan

De seneste års økonomiske opsving i Kasakhstan er baseret på en enorme rigdom af råvarer såvel som økonomiske reformer, der vil modernisere og diversificere landet yderligere, for at sikre langsigtet økonomiske stabilitet. En del af denne proces, som har høj prioritet, fokuserer på udvikling af vedvarende energier samt en bæredygtig økonomi.

Kasakhstans geografiske og klimatiske forhold sikrer næsten ideelle betingelser for solenergi. Landet har en enorm og flad topografi, tørt klima og lav nedbør. Årligt har landet omkring 2.600 solskinstimer, hvilket svarer til en tredjedel af dagtimerne. Tilsvarende har Tyskland kun 1.700 solskinstimer årligt.

Afsides solsystem kræver få reparationer og vedligeholdelse

Strategien indebærer opførelsen af ​et enormt solcelleanlæg kaldet “Akadyr” beliggende på steppen i det centrale Kasakhstan. Det fotovoltaiske system vil indeholde 150.000 solpaneler, med en samlet årlig ydelse på 50 MW. Dette vil sikre en bæredygtig og pålidelig energiforsyning i landdistrikterne omkring byen Akadyr. Goldbeck Solar er ansvarlig for installation af anlægget, som er planlagt til at blive sat i drift denne sommer. De samlede omkostninger til projektet er på 50 millioner euro.

”En udfordring ved driften af ​​Akadyr solcellepark er dens afsideshed. Det vil kræve en stor logistisk indsats at transportere teknikere og materialer til anlægget. Vedligeholdelses- og reparationsarbejdet skal derfor reduceres til et minimum, ellers vil anlægget  ikke være rentabelt. Den vigtigste succesfaktor er derfor kvaliteten af de anvendte komponenter, herunder solcellekabler,” udtaler Lars Beige, Global Procurement og Senior Site Manager hos Goldbeck Solar.

“Regn, fugtighed, vind og temperatursvingninger (fra -40°C til +40°C) i den kasakhiske steppe-region kan over tid gøre fotovoltaiske kabler porøse eller fugtige, hvorved risikoen for systemsvigt øges betydeligt. Resultatet kan blive et højt udbyttetab med komplekse reparationer,” afslutter Lars Beige

På denne baggrund besluttede Goldbeck Solar sig for at benytte solcellekabler fra Prysmian, som har mere end 30 års erfaring med produktion af en bred portefølje af kabler specielt til solcelleanlæg. Samlet set har Prysmian leverede omkring 800 kilometer TecSun H1Z2Z2-K solcellekabler til Kasakhstan, fremstillet på koncernens fabriksanlæg i Neustadt bei Coburg i Tyskland.

“Underjordisk kabelinstallation har længe været standard i Tyskland, mens denne metode stadig var usædvanlig i Kasakhstan. Indledende skepsis blev vendt til tillid via dokumenteret produktkvalitet, hvor TecSun har bevist sit værd gennem årtier. TecSun kabler er modstandsdygtige over for alle slags vejr- og miljøpåvirkninger, fra kolde områder, såsom i Akadyr, til ørkenen, såsom Benban i Egypten,” forklarer Ilker Aksoy, Solar Key Account Manager hos Prysmian Group.

Miljøvenlig vulkanisering og dobbeltisolation sikrer pålidelige solcellekabler

Prysmian vejrbestandige fotovoltaiske kabler er fremstillet med dobbeltisolering af ethylenvinylacetat (EVA). Almindeligvis benyttes der ​​isolering af polyolefiner (termoplastiske elastomerer, TPE-O), som ikke er tilstrækkeligt vandtæt eller varmebestandigt, hvilket kan medføre isolationsfejl og lækage. EVA isolationskompound har derimod vist sig at være et særdeles robust materiale på lang sigt. De tværbundne LS0H-gummikompounds til isolering og kappe er mekanisk robuste og modstandsdygtige over for kemikalier og ekstreme vejrforhold, såsom langtidsvirkningerne fra vand, UV-stråling og temperatursvingninger på minus 40°C til plus 120°C. Prysmian TecSun har været på markedet siden 2003, og mere end en milliard meter er installeret verden over, uden en teknisk klage.

”TecSun kabelportefølje benytter en tværbindingsproces ved hjælp af kontinuerlig vulkanisering, for at producere et så miljøvenligt produkt som muligt. Vulkaniseringsprocessen gør gummiforbindelserne i TecSun kablerne stabile såvel som meget fleksible på grund af tryk, varme og damp. Den konventionelle tværbindingsproces ved hjælp af stråling undgås bevidst, da denne skaber ozon, som et skadeligt biprodukt. Derudover sikrer en kontinuerlige vulkanisering, mulighed for levering af lange længder til nedgravning.” afslutter Ilker Aksoy, Solar Key Account Manager hos Prysmian Group.

Foruden TÜV-certificeringen er Prysmian TecSun solcellekabler de eneste på markedet, der tillige er godkendt af VDE i overensstemmelse med DIN EN 50618. Certificeringerne beviser kablernes fejlfri ydelse og høje kvalitet over et fotovoltaisk anlægs levetid på 25 år.

Læs mere om vores TecSun kabler på vores hjemmeside eller download vores katalog her.

Kontakt vores sælges Kim Laursen for en snak på mobil 6039 2739 eller e-mail kim.laursen@prysmiangroup.com for forespørgsler.