Første HV-søkabel installeret i Finlands indre farvande

Prysmian har produceret det første undersøiske højspændingskabel til Finlands indre farvande, der blev installeret i uge 33 mellem transformerstationerne Kuusniemi og Kyrönniemi i den centrale del af landet, nær byen Savonlinna.

Den 110 kV kabelforbindelse der skal etableres på tværs Saimaa søen vil styrke elforsyningsstabiliteten i hele området omkring byen Savonlinna og helt til Juva og Sulkava. Et 96-fiber optisk kabel blev tillige installeret langs kabelruten.

Kabelforbindelsen vejer 225 tons og løber mellem de to transformerstationer langs en 4,2 kilometer rute, hvoraf søkablet tegner sig for næsten 3,4 kilometer.

På grund af kablets størrelse og vægt var vejtransport ikke mulig, så søkablet blev først sejlet fra Prysmians fabrik i Pikkala (Finland) og derefter bugseret resten af vejen via Saimaa -kanalen af kabellægningsfartøjet Telepaatti, der også varetog selve installationen til vands.

 

En søkabelforbindelse var en nødvendighed

Fire forskellige alternative kabelruter blev kortlagt og undersøgt, hvorefter den mest passende løsning blev valgt ud fra tekniske og økonomiske perspektiver. Projektet var unikt på mange måder, da det skulle tage højde for både fredet natur og dyrearter, gamle monumenter og varierende vanddybder.

Der er hele syv dybvandsrender på søkabelruten, da alt vandet fra Vuoksis-floden (der forbinder Ladoga-søen og det centrale Finland) passerer forbi og strømmen udgjorde en væsentlig udfordring for den undersøiske installation.

Hovedentreprenøren for det nøglefærdige projekt var Omexom (Infratek Finland Oy), der gjorde Prysmian ansvarlig for design, produktion og levering af jord- og søkabler samt kabeltilbehør til en samlet værdi af 5 mio. euro. Udarbejdelse af projektplanerne tog mere end to år, og involveret et stort antal partnere og myndigheder.