Da olieindustrien braste, gik kabelfabrikken i Norge nye veje

Af Tormod Ytrehus – Magasinet for Fagorganiserte

Bygningen syner ikke af meget udefra, men går man ind i Drammen kabelfabrik fra Holmen Kaj, bliver den ved uendeligt. På store trommer og karrusller er der kilometervis af kabler, og der er brug for meget plads, når fabrikken producerer 7.500 tons kabler om året.

I over hundrede år har fabrikken i Drammen, der nu ejes af Prysmian Group, produceret kabler til det norske marked, med særlig fokus på olie- og gasindustrien. Men i 2014 skete der en dramatisk markedsændring, der resulterede i dalende olieproduktion og mindre efterspørgsel efter specialkabler. I dag producerer fabrikken mest undersøiske elforsyningskabler til at forbinde øer langs den norske kyst, som har brug for elektricitet. Derudover er kabling af havvindmølleparker et voksende markedssegment.

Da Magasinet besøger kabelfabrikken i Drammen, var de i gang med at levere 300 kilometer søkabel til det britiske vindmølleprojekt Hornsea i Nordsøen. Inter-array kablerne skal forbinde vindmøllerne, til hvad der bliver verdens største havmøllepark.

“Der er en stor efterspørgsel til vindenergi”, udtaler Operatør og Controller Ole Markussen. Som den dag arbejder med snoning og oprulning af kabler. Derefter passerer de gennem en armeringsmaskine, hvor et lag ståltråde flet og garn påføres inden de smøres ind i tjære, hvilket gør dem vandtætte. Til sidst mærkes søkablerne med kundespecifik markering, normalt gule striber hvorefter de testes for mekaniske og elektriske egenskaber. På grund af det alsidige arbejde og gode kolleger har Ole arbejdet på fabrikken i nu tretten år. Fra fabrikken bliver søkablerne spolet direkte over på en karossel på et af koncernens tre kabelfartøjer, i stand til at nedlægge og nedgrave kabler til søs.

Fabriksomstilling

Olie- og gasindustrien kræver produkter af meget høj kvalitet, og derfor er kabler fra Prysmians fabriksanlæg i Drammen i stand til at modstå brand i op til tre timer om nødvendigt. Efter nedgangen i olieindustrien har fabrikken udviklet flere standardkabler, som de fremstiller på en mere effektiv måde. “Vi har tidligere leveret Ferrari, men nu leverer vi også Volvo produkter”, siger Produktionschef Vegard Gebuhr.

Alle medarbejdere i produktionen er medlemmer af fagforeningen Fellesforbundet, der har arbejdet tæt sammen med fabrikkens ledelse om omstruktureringen af virksomheden. Det har været vigtigt at skabe medarbejdersikkerhed og -forankring over de sidste seks år, hvor 60 stillinger er blevet nedlagt.

Krav til kvalitet og bæredygtighed

Men nu er markedssituationen ved at vende, og ordreindgangen fra diverse markeder er solid. Ikke desto mindre opfordrer de norske fagforeninger regeringen til at skabe flere norske arbejdspladser. Uanset om det er Equinors platforme eller Vejdirektoratets tunneler, skal staten sikre, at en vis andel af leverancerne produceres i Norge.

Olieplatformene til Johan Sverdrup havde norsk producerede kabler, da de åbnede i januar 2020. Men når olieplatformene til Johan Castberg-feltet åbner om to år, vil det være med kabler fremstillet i Asien. Med strengere krav til kvalitet og bæredygtighed mener fagforeningen, at udbuddet ville være vundet af et norsk selskab.

“Vi er ikke et lavprisland. Derfor skal vi fokusere på kvalitet og effektivitet”, siger Fabrikschef Marius Baade.

Fakta om Prysmian Group Norge AS

  • Etableret i 1913.
  • Opkøbt af Prysmian i 2011.
  • Beliggende ved Holmen-kajen i Drammen
  • På et 53.000 kvadratmeter areal
  • Omsatte i 2018 for 1,2 milliarder norske kroner