White paper cementerer behovet for SF6-frit koblingsudstyr

Verdens befolkning vokser, og det samme gør vores elforbrug. Vi skal fremtidssikre vores elnet til at kunne håndtere de voksende belastninger på en måde, der ikke efterlader regningen hos klimaet, konkluderer power-management virksomheden Eaton i nyt white paper. 

7. maj 2021 – Verdens førende forskere spår, at vi kommer til at være mere end 9 milliarder mennesker inden 2050. Samtidigt stiger levestandarden og dermed også den enkeltes elforbrug. Det stiller store krav til smartere og mere klimavenlige løsninger, hvis vi skal kunne håndtere det stigende pres på elnettet. Både virksomheder og regeringer verden over må derfor tage stilling til, hvordan de balancerer deres økonomiske, sociale og miljømæssige aftryk på resten af kloden, når det kommer til elforsyningen, konkluderer et nyt white paper fra power management-virksomheden Eaton, der stiller skarpt på brugen af SF6 i forsyningsbranchen.

”For at kunne imødegå det øgede tryk på vores elnet bliver vi nødt til at optimere vores infrastruktur og overveje funktionaliteten og det miljømæssige aftryk af hvert enkelt lille delelement af nettet. Et af de elementer, vi mener, der har været for lidt fokus på hidtil, er brugen af SF6-gas i høj- og mellemspændingsudstyr,” siger Henrik Wilhøft, der er Project Sales Engineer og ekspert i mellemspændingsudstyr hos Eaton i Danmark.

EU: SF6-gas bør udfases inden 2025
Siden 1950’erne har drivhusgassen SF6 været det foretrukne isolationsmiddel i høj- og mellemspændingsudstyr til forsyning og industri, da gassen viste sig at være langt billigere og mere miljøvenlig end den olie, man hidtil havde brugt. I dag ved vi dog, at gassen langt fra er nogen grøn løsning, da SF6 af FN’s klimapanel er blevet kåret som den mest skadelige drivhusgas nogensinde med et opvarmningspotentiale, der er 23.500 gange højere end CO2s. Derfor advokerer Eatons forsyningseksperter i tråd med EU’s seneste anbefalinger for, at brugen af SF6-gas udfases helt inden 2025.

”Der findes allerede mange både grønnere og på den lange bane billigere alternativer på markedet. Det har der faktisk gjort siden 60’erne. Hos Eaton bruger vi en unik SF6-fri vakuumteknologi, der kræver minimal vedligeholdelse og kan håndtere op til 10.000 koblinger, hvilket gør den let at implementere i de moderne Smart Grid-strategier, der kommer til at udgøre rygraden i fremtidens smarte byer,” siger Henrik Wilhøft.

Læs Eatons whitepaper “Eaton’s XIRIA – The SMART Medium Voltage Switchgear Choice for Smart Grids, Sustainability, and the Circular Economy” her, og læs mere om Eatons Xiria-løsninger på Eatons hjemmeside.