Sammenspil imellem lejligheder og fjernvarmesystem reducerer brugen af fossile brændsler

ABB og DTU har demonstreret, at automatisk regulering af varmetilførsel til lejligheder kan reducere brugen af fossile brændsler i fjernvarmen – uden at det går ud over komforten i lejlighederne. Resultatet blev for nylig præsenteret på EnergyLab Nordhavns afslutningskonference.

EnergyLab Nordhavn-projektet, der de seneste fire år har udviklet fremtidens smarte energiløsninger i Nordhavn, er formelt afsluttet. 28 anbefalinger til fremtidens smarte energisystemer blev for nylig præsenteret på en afslutningskonference for myndigheder, brancheorganisationer, virksomheder og energileverandører. ABB har som den største teknologipartner været særdeles aktiv i projektet.

I 2017 indviede ABB, bl.a. sammen med Radius Elnet, Danmarks første bynære batteri til lagring af strøm og udligning af spidslast. Senest har ABB i samarbejde med tidligere Balslev Ingeniører og DTU Byg installeret KNX-bygningsautomation i en række boliger i Nordhavn for at se, hvilke miljømæssige, økonomiske og forbrugerfordele, der kan komme ud af at inddrage lejligheder som aktive medspillere i fjernvarmesystemet. På afslutningskonferencen for det fireårige demonstrationsprojekt kunne ABB og DTU præsentere resultatet.

Ved at installere bygningsautomation har ABB skabt en kommunikationslinje imellem hver enkelt lejlighed, fjernvarmesystemet og en dataplatform hos PowerLabDK.
– Med beboernes samtykke har vi automatisk reguleret på varmetilførslen det tidspunkt på døgnet, hvor der er størst efterspørgsel på varme, og hvor der derfor kan indgå fossile brændsler i varmen, fortæller Allan Andreasen, som er forretningschef for ABB’s forretningsenhed Electrification.
Alle varmeforbrugsdata er blevet opsamlet i en dataplatform hos PowerLabDK, der har udviklet algoritmer til en mere fleksibel styring af varmetilførslen – på baggrund af beboernes feedback.
Resultatet taler, ifølge assistant professor, Rongling Li fra DTU Byg sit eget tydelige sprog.
– Beboerne kan uden forringet komfort i lejlighederne reducere deres varmeforbrug i spidslastperioden med hele 68 %. Det giver en samlet gennemsnitsbesparelse på 15 % på varmeregningen.
Der er altså både økonomiske og miljømæssige fordele samtidig med, at beboerne får smart styring af hjemmet.

– Vi vil i større skala se en lang række fordele for energiselskab, individ og samfund ved at gøre bygninger aktive medspillere i energisystemet. Derfor er det vores budskab, at bygningsreglementet bør indeholde krav om boligautomation i nybyggeri og ved renoveringer, fortæller Allan Andreasen.

Godt nyt for klimaet
På baggrund af resultaterne fra EnergyLab Nordhavn-projektet, har ABB udviklet en brugervenlig startpakke, som henvender sig specielt til fjernvarmeselskaber, developere og andre, der arbejder med varmeforsyning til store boligmasser.

Hvad end der er tale om en boligblok eller et villakvarter, så kan startpakken reducere varmeforbruget i den enkelte bolig til gavn for både beboerens og fjernvarmeselskabets pengepung.
Startpakken består i al sin enkelthed af fire smarte radiatortermostater, der automatisk sænker rumtemperaturen, i tidsrummet fra kl. 6-9 om morgenen og igen mellem 17-20 om aftenen.
Det betyder lavere varmeregning til forbrugeren, og som en meget vigtig pointe, så sker det uden at gå på kompromis med komforten – det er netop det, studiet fra EnergyLab Nordhavn dokumenterer.
For forsyningsselskaberne er den helt store gevinst reduceret forbrug i spidsbelastningsperioderne, såfremt tilstrækkelig mange boliger adopterer løsningen. I bedste fald kan de kedler, der hver dag startes for at håndtere spidsbelastningen helt undgås.

OBS!
Startpakkens indhold er en del af Smart Home-systemet, ABB-free@home, hvis erklærede mål er at gøre smarte boliger tilgængelige for alle. Som forbruger betyder det, at man, via sin smartphone eller tablet, kan overstyre varmestyring til enhver tid, ligesom SONOS-højttalere, Hue-belysning og meget andet kan tilføjes uden de helt store krumspring. Det er da smart!