Overvåg din powertrain digitalt

Powertrains, frekvensomformere, motorer, gear, lejer og pumper er kritiske komponenter i industrien, og det er vigtigt, at de kører stabilt. Med ABB Ability™ tilstandsovervågning til powertrains hjælper systemet med at øge oppetiden på powertrains. ABB connect interviewede ABB’s Michael F. Jensen på messen Ajour for at finde ud af mere.

ABB connect: Michael, først og fremmest – hvad er din rolle i ABB?

Michael F. Jensen (MJ): Både Steen Gregersen og jeg selv er en del af et digitalt team i ABB’s forretning Motion. Vores opgave er, at hjælpe kunderne med digitale løsninger i forbindelse med Powertrains.

Skal vi ikke starte med begyndelsen: Hvad er elektriske powertrains, og hvorfor er de vigtige?

I hele industrien, infrastrukturen og i bygninger er der behov for at have transportbånd, betjene pumper, rotere blandemaskiner, flytte eller forarbejde materiale, drive ventilatorer eller tusind andre forskellige opgaver. Disse opgaver udføres med elektriske powertrains – det vil sige en række drev, motorer, lejer og koblinger samt gear og pumper i forskellige konfigurationer. Disse powertrains er kritiske komponenter til industriel drift, men også i vores hverdag. Forestil dig en elevator, der ikke kører, at vandtrykket falder eller et transportbånd stopper. For at undgå disse ulemper, strømafbrydelser eller potentielt farlige situationer er det meget ønskværdigt at holde øje med tilstanden af det elektriske og mekaniske udstyr.

Og det er, hvad der sker i øjeblikket?

Ikke helt. Tidligere har overvågning af powertrains udgjort en omkostning, der gjorde det uoverkommeligt at anvende det til andet end de mest kritiske applikationer. Det skyldes, at det at indføre et omfattende overvågningssystem kræver en avanceret installation, der undertiden er dyrere end selve komponenterne til en powertrain! Desuden skal overvågningsudstyr og software installeres og vedligeholdes af eksterne specialister. Jeg tror godt, du kan forestille dig, hvor dyrt det kan blive! Derfor er industrien ofte vendt tilbage til årlige eller halvårlige vibrationsmålinger som en metode til at undgå at installere fast overvågningsudstyr. Dette gør tilstandsovervågning meget mere økonomisk, men her er der til gengæld en lang periode mellem målingerne, hvor ting stadig kan gå galt. Og der er en sikkerhedsrisiko, da vedligeholdelsespersonalet er nødt til at komme tæt på roterende maskiner.

Så hvordan løser ABB dette problem?

Med ABB Ability tilstandsovervågning for powertrains.

Og hvordan fungerer det så?

Økonomiske, IoT-baserede (Internet of Things), trådløse sensorer og datatransmission giver mulighed for permanent overvågning til en brøkdel af prisen for traditionelle tilstandsovervågningssystemer. ABB Ability tilstandsovervågning for powertrains er en cloud-service, der gør disse data permanent tilgængelige online til minimale installationsomkostninger. Løsningen er baseret på ABB Ability, som er ABB’s fælles, digitale tilbud på tværs af industrier, der strækker sig lige fra enheden på anlægsstedet helt frem til skyen. ABB Ability muliggør hurtig global service, proaktiv vedligehold og en række andre fordele. Dette betyder, at kunden har bedre indsigt i deres værdier, hvilket muliggør en sikker, pålidelig og effektiv drift, der bringer oppetid og produktivitet til nye højder.

Hvad omfatter løsningen med tilstandsovervågning?

Tilstandsovervågningen dækker i øjeblikket frekvensomformere, motorer, lejer og pumper. Tilstandsovervågning for frekvensomformere er for eksempel en service, der giver realtidsinformationer om begivenheder i de tilsluttede frekvensomformere. Overvågede parametre omfatter tilgængeligheden af frekvensomformere, miljøforhold og fejl. Med denne service kan potentielle problemer opdages tidligt og de nødvendige vedligeholdelsesforanstaltninger iværksættes.

Og jeg formoder, at smarte sensorer også spiller en rolle?

Ja, vi kan udstyre motorer med en ABB Ability Smart Sensor, der konverterer traditionelle motorer til smarte, trådløst tilsluttede enheder. Den smarte sensor er for eksempel knyttet til lavspændingsmotorer til fjernovervågning via en app til internetportalen. Denne foranstaltning skaber forudsigelig viden, der kan øge tilgængeligheden og samtidig reducere energiforbruget.